Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Veledrogerije, zbog masivnog duga, ograničile isporuku za 22 bolnice

Dugovanja bolnica i ljekarni prema veledrogerijama svakodnevno rastu za 20 milijuna, a dug je početkom ožujka dosegnuo razinu od čak 6 milijardi kuna, što je oko polovice duga u sustavu zdravstva. Najnoviji su to podaci Hrvatske udruge poslodavaca iz koje upozoravaju kako su zbog dugovanja veledrogerije uvele uvjetovani režim isporuke lijekova u 22 hrvatske bolnice. “U nešto više od tjedan dana, broj bolnica u kojima smo bili prisiljeni aktivirati zaštitne mehanizme prilikom isporuke lijekova i medicinskih proizvoda skočio je s 15 na 22. Riječ je o 30-postotnom povećanju, pri čemu na listu gotovo svaki dan dolazi jedna nova bolnica koja ne podmiruje svoje obveze redovito”, poručuju iz HUP-a.

Nikad gore
Također navode da bi nastavi li se rast dugovanja ovom dinamikom, pod uvjetovani režim isporuke mogla u kratkom razdoblju doći većina bolnica diljem zemlje.

“Situacija nikad nije bila gora – bolnice su prestale s plaćanjem, HZZO je prestao s plaćanjima prema ljekarnama, veledrogerije prestaju s isporukom, dobavljači prestaju s isporukom prema veledrogerijama koje polako ostaju bez lijekova. Sustav nije održiv. Veledrogerije će zato biti prisiljene pooštriti uvjete isporuke lijekova i medicinskih proizvoda“, istaknula je predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija Diana Percač.

Dug 4,07 posto državnog proračuna
Dio bolnica posljednja je dva mjeseca prestao s bilo kakvim plaćanjima, mnoge su podmirile tek 10 posto isporučene robe, dok je rok plaćanja HZZO prema ljekarnama prešao 150 dana, navode iz HUP-a. “Iz tog razloga, nastavlja se s isporukom onoliko robe koliko zdravstvene ustanove mogu platiti (1:1)”, dodaju.Uzme li se u obzir da državni proračun za 2021. godinu iznosi 147,3 milijardi kuna, dug veledrogerija u ovom trenutku čini čak 4,07 posto državnog proračuna.(telegram.hr)