Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Bizarna odluka. Jedan sudac je prekršio sudačku etiku na druženju s Kerumom, ostala četvorica nisu

Jučer je objavljeno kako je sudačko vijeće Visokog upravnog suda odlučilo da se predsjednik Upravnog suda u Splitu, Silvio Čović, ogriješio o Kodeks sudačke etike kada se 21. siječnja s još četvoricom splitskih sudaca družio sa Željkom Kerumom u njegovoj konobi Pršut. Ni dan kasnije stiže vijest o odluci Sudačkog vijeća Županijskog suda u Splitu, koje se bavilo slučajem preostalih sudaca.To je tijelo zaključilo da Bruno Klein, predsjednik Županijskog suda u Splitu, Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu, Miho Mratović, sudac Županijskog suda, i Tomislav Zlodre, sudac Općinskog suda u Splitu, nisu povrijedili sudačku etiku druženjem s Kerumom.

Kako javlja Slobodna Dalmacija, tako je odlučilo 15-člano Sudačko vijeće pod predsjedanjem suca Ivana Tironija. Novinari Slobodne pokušali su kontaktirati Tironija, ali se on nije javio na njihove pozive i poruke.

Sve ih je prijavio Đuro Sessa, kontaktirali smo ga
Vrijedi napomenuti kako su ove kontradiktorne odluke donesene nakon pritužbe predsjednika Vrhovnog suda, Đure Sesse, koji se 5. veljače obratio tom vijeću navodeći da su suci počinili povredu članka 8. stavaka 1. i 2. Kodeksa sudačke etike. Sessa je rekao kako je iznenađen današnjom odlukom sudačkog vijeća. “Čekam s nestrpljenjem i radoznalošću odluku, i sigurno je da ću se žaliti stegovnom vijeću Vrhovnog suda”, poručio je.

Dodajmo ovome kako se u Kodeksu, o čijemu se kršenju odlučivalo, navodi da je svaki sudac “dužan obnašanjem sudačke dužnosti i aktivnostima izvan suda razvijati standarde ponašanja koji pridonose očuvanju ugleda i dostojanstva suda i sudačkog poziva”. Zanimljivo je da zapravo nema nikakve kazne za kršenje Kodeksa, što stoji u tumačenju Kodeksa sudačke etike koje je objavljeno na internetskim stranicama više sudova, a o čemu smo ranije pisali.Partijanje s Kerumom u konobi Pršut
Podsjetimo, portal Index je početkom veljače objavio imena petorice sudaca koji su kod Keruma, u njegovoj konobi besplatno jeli i pili. Sve se navodno odvilo u subotu 23. siječnja, a na društvenim mrežama objavljena je i snimka druženja.

Dan nakon objave se oglasio i sam Kerum, koji je rekao kako nije mislio ništa komentirati ali kako ipak mora jer ga novinari stalno zovu. “Znači ja u konobu nisam zvao nikoga niti se ikako čujem s ikim od spomenutih ljudi, čak ni s Mornarom. Mene je pitao Damir Karaman može li doći Mornar sa svojom ekipom s nogometa, naravno da sam dozvolio”, rekao je.

Potom je poručio kako je zapjevao jer i inače voli pjevati. “Kad su ti ljudi otišli, ostao je samo jedan kojeg isto ne znam, ja sam kao inače zapjevao jer volim pjevati, za sve ostalo pitajte Karamana jer je on doveo tog kretena koji je to snimio”, rekao je Kerum Indexu.(telegram.hr)