Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

U Hrvatskoj 823 novooboljelih

stozerpresss1932020aa_01

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata evidentirane 823 novooboljele osobe, čime se nastavlja rast broja novooboljelih. U Primorsko-goranskoj županiji je 153 novih slučajeva. Više podataka objavit će Nacionalni stožer u 11 sati.

Profesor Kristian Vlahoviček sa Zavoda za molekularnu biologiju zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta voditelj projekta za analizu genoma koronavirusa u Studiju 4 rekao je da je malo vjerojatno da je koronavirus došao iz laboratorija, te da je priroda bolji kreator i stvaratelj ovakvih događaja.

O aktualnom stanju i problemima vezanima za cijepljenje u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” govorili su epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Sanja Kurečić Filipović, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj Iva Pejnović Franelić te predsjednik Sindikata liječnika i farmaceuta Srbije Rade Panić.Gostujući sinoć u emisiji Otvoreno profesorica Alemka Markotić rekla je da je mutacija virusa otežala i zakomplicirala situaciju.

– Zbog mutacije virusa dogodilo se ponovno širenje virusa. Na europskoj znanstvenoj platformi rečeno je da je britanski soj zavladao Europom i da je dominantan. No čini se da ipak ulazi u jednu fazu sporijeg širenja. Južnoafrički soj je detektiran u oko 5% infekcija. Još nije detektiran u mnogim državama, a brazilski soj postoji u samo nekoliko država. Dvojbe su o tome koliko će postojeća cjepiva uspješno djelovati na te mutacije, izjavila je.

Znanstvenici diljem svijeta rade i na otkriću lijekova protiv COVID-a. Međunarodni tim znanstvenika s Tehničkog sveučilišta u Braunschweigu i iz Centra za infektološka istraživanja objavio je u časopisu Nature Communications da su razvili posebna antitijela na koronavirus.

– Ne radi se o cjepivu, nego o strategiji koja u osnovi djeluje kao lijek, tako da se protutijela mogu davati ljudima koji su oboljeli od COVID-a, a ne preventivno kao cjepivo da se ljudi ne bi razboljeli, objasnio je za Dnevnik HTV-a Luka Čičin-Šain, virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja u Braunschweigu u Njemačkoj.(hrt)

Posljednje objavljeno

Komentar Šprajca o remek nedjelu u Ministarstvu zdravstva: Đavo kad jednom uđe ne izlazi tako lako

OgPortal

Računalna prijevara

OgPortal

Milanović i Plenković neće skupa u Jasenovac? Pantovčak: ‘Uputili smo poziv, odgovora nema‘

OgPortal

Markotić očekuje manje zaraženih, otkrila i hoće li ovog ljeta biti ukinuta obveza nošenja maski

OgPortal

Potres magnitude 6 pogodio zapadnu Indoneziju

OgPortal

Knjiga za večeru

OgPortal