Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Korak bliže uvozu ruskog cjepiva: U Hrvatsku stigli prvi papiri potrebni za odobrenje Sputnjika V

cjepivo 777 ist

Prva tražena dokumentacija o ruskom cjepivu Sputnjik V jučer je stigla u Hrvatsku, a Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) od sutra kreće u njezinu analizu kako bi se utvrdilo jesu li zadovoljeni svi uvjeti za eventualni interventni uvoz kojim bi se nadomjestila nedovoljna isporuka cjepiva koje je dogovorila Europska komisija.

Naime, prije desetak dana nakon razgovora ministra zdravstva Vilija Beroša s ruskom stranom oko interventnog uvoza Sputnjika V dogovoreno je da Rusi pošalju 11 dokumenata koji bi trebali biti temelj za daljnje odluke.

U tom razgovoru ruska je strana navodno kazala da postoji mogućnost da se u kratkom roku isporuči oko milijun doza ovog cjepiva koje je prema podatcima objavljenima u Lancetu učinkovito više od 90 posto.Cijena koju su Rusi naplatili Mađarskoj, koja je odobrila ovog cjepivo, je oko 10 dolara po dozi.

Analiza pristigle dokumentacije tek je prvi korak u mogućem poslu i to samo za interventni uvoz jer procedura čak i samo hitnog odobrenja za uporabu traje puno duže. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

MOJA PRIČA Dragica Luketić, predsjednica udruge ‘Radost’ iz Ogulina

OgPortal

Sufinanciranje troškova sterilizacije i kastracije pasa i mačaka

OgPortal

Organizirat će se punktovi za masovno cijepljenje

OgPortal

Greške s platformom Cijepise, Beroš: Isprike svima, sve ćemo još provjeriti

OgPortal

Zaplijenjena dva kilograma amfetamina i tisuću tableta MDMA

OgPortal

Kapsula Crew Dragon s posadom lansirana prema ISS-u

OgPortal