Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Srpski poduzetnik i crnogorski kamatar preuzeli izvođače najskupljeg Bandićevog projekta

GAZDE IZ SUSJEDSTVA – TAJNI GRADITELJI ZAGREBAČKE ŽIČARE

Tvrtke iz Pimont grupe gradile su žičaru na Sljemenu, no njih su tijekom gradnje preuzele osobe iz susjednih zemalja sa sumnjivom prošlošću
Tvrtku Munis prije 25 godina osnovao je Ranko Predović. Na potpisivanju ugovora za žičaru zastupao je GIP Pionir, koji je kao i Munis i Gradko bio dio Pimont grupe. Ta grupacija ugašena je 2019. piše u nedjelju Jutarnji list otkrivajući tajnu mrežu graditelja Bandićeve žičare.
Na adresi na zagrebačkom Trnju prijavljene su tri tvrtke povezane s 41-godišnjim Aleksandrom Stefanovićem iz Beograda. Tog poduzetnika iz Srbije Jutarnji list pokušao je ovih dana pronaći jer je postao vlasnik i direktor poznate zagrebačke građevinske tvrtke koja je 2018. prijavila prihod od čak – 106 milijuna kuna (dobit od 3,1 milijun kuna). Riječ je o tvrtki Munis d.o.o. koja je donedavno bila dio grupacije na čijem je čelu Radovan Predović, poduzetnik povezivan s pokojnim gradonačelnikom Milanom Bandićem, a čije su firme, među ostalim, rušile i gradile sljemensku žičaru.

Od milijunske dobiti do milijunskih gubitaka
Srpski državljanin Stefanović je Munis, pak, preuzeo u ljeto 2019. i preimenovao ga u Aleks stan d.o.o. koji je, pak, zauzeo visoko četvrto mjesto na listi poreznih dužnika s dugom od 47,1 milijun kuna te mu je račun u blokadi više od 500 dana. Prema posljednjem izvješću koje je predano 2018. godine, zapošljavala je 53 radnika. Financijsko izvješće za 2019. direktor Stefanović nije predao. Ta tvrtka je i dalje u sudskom registru prijavljena na staroj adresi Munisa.

Gradko u rukama kamatara
No, Munis nije jedina tvrtka iz Predovićeve grupacije koja je u zadnje vrijeme imala vrlo suspektnu promjenu vlasničke i upravljačke strukture. Tvrtka Gradko, inače također vrlo ozbiljna građevinska tvrtka koja je gradila niz zgrada na području Zagreba, između ostaloga izvodila i radove na zgradi USKOK-a i DORH-a krajem 2016. godine, te uredno zapošljavala između 80 i 90 radnika, od rujna prošle godine u vlasništvu je izvjesnoga Vladana Mijuškovića iz Crne Gore. Sada se zove Mijušković gradnja d.o.o.

Dnevnik dodaje i da je Vladan Mijušković 2015. zajedno s još dvojicom supočinitelja oteo je i iznuđivao čovjeka radi 100.000 eura te je zbog toga pravomoćno osuđen na četiri godine zatvora.