Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Capak o ruskom cjepivu: Interventni uvoz moguć ako je dokumentacija u redu

Capak 43 ist

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je jutros u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog, govoreći o mogućnosti samostalnog uvoza ruskog cjepiva u Hrvatsku, da je interventni uvoz moguć ako je dokumentacija u redu.
Upitan hoće li se, nakon što je Hrvatska dobila zatražene dokumente, ići u samostalni uvoz ruskog cjepiva, Capak je rekao da mogućnost interventnog uvoza postoji te da je korištena u mnogo slučajeva kad nismo imali potreban lijek ili cjepivo.

  • Situacija se mijenja iz dana u dan, nitko ne može znati što će biti sutra, rekao je Capak.
  • Naravno da bi bilo najbolje da EMA napravi evaluaciju, što se nadamo da će biti relativno brzo ako će ruska strana surađivati i dopustiti da se pregledaju pogoni i sva dokumentacija, da se dostavi sva potrebna dokumentacija, što bi moglo biti relativno brzo. Ali Hrvatska ima tu mogućnost da interventno uveze neki lijek. Jučer je bila nedjelja, nemam sve informacije, danas ćemo saznati što je sve od dokumentacije došlo, rekao je Capak, dodavši da je interventni uvoz moguć ako je dokumentacija u redu.

Capak je rekao i kako očekuju da će u drugom kvartalu isporuke biti puno veće, iako AstraZeneca, na koju smo odigrali najjače karte, opet najavljuje da neće biti isporučene najavljene količine.

  • Pfizer najavljuje nešto veće količine. Mi smo u međuvremenu uzeli još takozvane dodatne doze, top up doze, sad razgovaramo o super top up dozama, dakle, doći ćemo skoro do 3 milijuna doza Pfizerovog cjepiva, rekao je Capak.
    Capak je također rekao da je najveća greška bila što su vjerovali farmaceutskoj industriji, u količine i vrijeme registracije koje su obećavali. Informacije su upućivale na to da će prvo cjepivo biti AstraZenecino te da odmah na početku možemo dobiti velike količine i tu smo pogriješili, dodao je.
  • Druge zemlje kojima očito nije bio bitan novac niti cijena su išle u maksimalne količine i za druga cjepiva koje smo mi mislili da nam neće trebati, s obzirom na to da smo naručili AstraZenecu, ali svejedno smo uzimali i druga cjepiva, ali ne u toliko velikim količinama, rekao je Capak.
  • Sad se traži od EU-a da razmisli o tome kako da tu fleksibilnost slomi i da se pravednije raspodijeli ovo što je EU ugovorio, dodao je.
    Ogorec: EU očito zakazao

Vanjskopolitički analitičar Marinko Ogorec rekao je kako se pokazuje da je cjepivo postala prvorazredna strateška stvar u svijetu.

  • Što se tiče Europske unije, ona je očito zakazala. Nije prvi put da je zakazala, rekao je Ogorec, dodavši da se kad god dođe do krize vidi da je Europa konglomerat starih nacionalnih država te da svaka država počne štititi svoje interese.

Također je rekao da se zemlje Višegradske skupine sve više osamostaljuju u tom segmentu te naručuju rusko i kinesko cjepivo. Ogorec je istaknuo i kako je Rusiji i Kini cjepivo svojevrsni oblik geostrateškog pozicioniranja. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

MOJA PRIČA Dragica Luketić, predsjednica udruge ‘Radost’ iz Ogulina

OgPortal

Sufinanciranje troškova sterilizacije i kastracije pasa i mačaka

OgPortal

Organizirat će se punktovi za masovno cijepljenje

OgPortal

Greške s platformom Cijepise, Beroš: Isprike svima, sve ćemo još provjeriti

OgPortal

Zaplijenjena dva kilograma amfetamina i tisuću tableta MDMA

OgPortal

Kapsula Crew Dragon s posadom lansirana prema ISS-u

OgPortal