Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Mamić: Đuri Sessi sam nosio novac u ured, sucima iz Osijeka dao sam pola milijuna eura, satove…

Zdravko Mamić je zakazao presicu u Mostaru u Bosni i Hercegovini gdje se nalazi u bijegu.
Mamić je na početku presice kazao da će iz glave reći ono što bi medije moglo zanimati. Preko medija želi doći do građana i navijača kako bi vidjeli drugu stranu medalje.

‘Nalazimo se u mojoj, naglašavam, prvoj domovini. Ja sam uvijek govorio da je BiH moja druga domovina jer sam rođen u Hrvatskoj, u Bjelovaru, cijeli život sam proveo u Zagrebu, meni je porijeklo roditelja iz BiH, ali danas s punom odgovornošću kažem da je BiH moja prva domovina iz više razloga. Jedan je taj što, ukoliko dođe do toga da ću ja služiti zatvorsku kaznu, javno ovdje izjavljujem da ću ju služiti ovdje. Nikada nisam bio bjegunac. Bio sam na službenom putu kad se izricala presuda i kad se izrekla presuda, ja sam bio u svojoj domovini’, rekao je Mamić.Podnio je ostavku na mjesto člana skupštine Dinama i mjesto savjetnika u istom klubu.

‘Ostavke su neopozive i to je završena priča’, kazao je Mamić.

Nakon toga je počeo pričati o početcima svoga djelovanja u Dinamu. Pohvalio se kako je zaslužan za povratak imena Dinamo.

‘Za povratak imena Dinamo je zaslužan Zdravko Mamić, a formalno je to odradio predsjednik kluba Zlatko Canjuga’, poručio je Mamić.

Cijelu ovu priču priča kako bi se vidjelo da nije ‘pao s Marsa’ i da je jedan od osnivača BBB-a i da se uvijek pojavljivao u najvećim krizama. Mamić je istaknuo da je Dinamo 2000. godine bio u rasulu, dugovima i opterećen tužbama i da ga je spasio izvevši svojevrsni puč i preuzevši kontrolu i instaliravši Mirka Barišića za predsjednika.

No, kako je klub bio opterečen dugovima Barišić ga je godinu potom pozvao da spasi klub i postane izvršni potpredsjednik. Pohvalio se da je tada vodio najjaču menadžersku agenciju u Europi, ali je pristao doći u klub i sve igrače koje je imao daje Dinamu iz ljubavi.’Tada dok još nisam bio u klubu dajem Dinamu 82 milijuna kuna, vlastiti novac, oživljavam klub’, tvrdi Mamić. Cijela njegova obitelj, mama i tata, su založili svoju imovinu za Dinamove kredite.

‘Tada samo Barišić i ja preko 100 milijuna kuna duga vratili’, naveo je Mamić. Podsjetio je da je tada Dinamo sportsko dioničko društvo otišlo u stečaj, a kroz udrugu preko koje je nastavio djelovati. U to vrijeme 2004./05. je Hajduk zadnji put bio prvak i od tada postoji samo jedan klub – Dinamo. Uspjehe reprezentacije je također pripisao svom radu.

‘Dinamo je meni iznad života’, kaže Mamić. Zamolio je ljude koji danas rade u klubu da naprave reviziju na današnji dan da se zna kakav su klub iza sebe ostavili Mamići.

‘Da se zna kakvo je stanje blagajne, stanje rezultata je takvo da je ovo jedna od najboljih sezona u povijesti kluba, a momčad po Transfermarktu vrijedi 100 milijuna eura, a ja tvrdim da vrijedi 300 milijuna’, poručio je.Istaknuo je da postoji mogućnost da Dinamo za tri mjeseca neće ni postojati.

‘Tada će odgovarati oni koji su ovo prouzročili’, istaknuo je Mamić.

Potom je ishvalio sve djelatnike Dinama i klupskih tijela koji nisu ustuknuli pred pritiscima. Apelirao je na igrače da pokažu zajedništvo i pokažu što znaju u utakmici protiv Tottenhama.

‘Dinamo ove godine mora biti prvak, da nikad više ne bude’, poručio je Mamić. Također, smatra, da nema šanse da se dugi niz godina Dinamu izgradi stadio. Tvrdi da je zemljište na kojem se nalazi stadion Dinamov i da mu je to oteto. ‘Oni neće da naprave, a nama ne daju’, kazao je Mamić tvrdeći da bi Dinamo bez problema napravio stadion da mu se dopusti.

Mamić se sjetio vremena kad je Ivo Josipović bio predsjednik kada je sa službenog puta u SAD-u poručio da u Hrvatskoj postoji jedna ‘mala mafija’. Optužio je Ranka Ostojića da je direktni krivac za svastiku na Poljudu jer je želio svoju državu optužiti za fašizam pred svijetom kako bi nas izbacili s Europskog prvenstva.

Konačno je došao do presude. Kazao je da je to sramotna presuda.

‘Ljudi koji su to donijeli bit će zapamćeni kako oni koji su sudili Stepinca ili udarali našeg Isusa. Puno je montiranih političkiih procesa u povijesti i ovaj je jedan takav’, kazao je Mamić dodavši da on i brat nisu osuđeni ni za utaju jedne kune. Naveo je da državni proračun nije oštećen, a Dinamove institucije tvrde da nije ni taj klub.

Kazao je da je prema presudi novac iznio preko poznatih ljudi, Luka Modrić i Dejan Lovren. Oni su onda te novce kasnije dali članovima moje obitelji.

‘Znam da i danas na tom računu Modrić ima nekoliko milijuna koje je podijelio sa mnom’, kazao je Mamić dodavši da se to odnosi na ulaganje u njega kao mladog igrača.

Naveo je da su onda i Modrić i Lovren saučesnici u svemu ako se na taj način dijelio novac, dodao je Mamić.

‘Ili smo svi u ovome ili nije nitko’, poručio je Mamić dodavši da Lovrenu i Luki želi isto što i svojoj djeci i unučadima.

Optužio je predsjednika Vrhovnog suda Hrvatske Đuru Sessu da je ‘kleptoman, kriminalc, varalica, zlotvor’.

Priznao je da je u kancelariju Sessi donosio novac u kancelariju kako bi utjecao na suđenja.

‘Da bacim bombicu, cuveno smjenjivanje suca Ježeka na općinskom sudu. Sessa je tada objasnio da prerevno raspisuje rasprave’, kazao je Mamić dodavši da se stavlja na raspolaganje institucijama.

Potom je nastavio.

‘Svi brane proceduru, a time brane i Sessu’, kazao je Mamić poručivši da Milanović očito zna tko je Sessa.

Potom je upitao hoćemo li podržavati ljude poput Zvonka Vekića, suca iz Osijeka. Kazao je da mu je dao preko 500 tisuća eura koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Kesićem koji su mi presudili u ovoj drugoj optužnici. Optužio ga je da je s njim 2017. godine slavio Novu godinu u Dubaiju, a posjećivao ga je i u Bosni i Hercegovini./tportal/