Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Njemačka obustavila cijepljenje AstraZenecom, hoće li isto učiniti i Hrvatska?

Kakva će biti sudbina AstraZenecina cjepiva kojim se već sada neki ne žele cijepiti? Treba li ga suspendirati zbog pojave zgrušavanja krvi?

Epidemiolog i mikrobiolog Marijo Parčina iz Sveučilišne bolnice u Bonnu u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” rekao je kako je u Njemačkoj jučer obustavljeno cijepljenje s AstraZenecinim cjepivom, nakon sedam slučaja dubokih venskih tromboza.

“Radi se o venskim trombozama koje su specijalne. Naime, radi se o sinusnim venskim trombozma, koje su u području sinusa, mozga”, kaže.

Istaknuo je, navodi HRT, kako misli da će Hrvatska slijediti njihov primjer, ali opet i naglasio da s obzirom da se do kraja tjedna očekuje izvještaj EMA-e da možda Hrvatska neće imati vremena reagirati.

Epidemiologinja HZJZ-a Sanja Kurečić Filipović rekao je da u Hrvatskoj do sada nismo imali takva grupiranja.“Imamo informacije da se to događa u nekim zemljama, ali nemamo uvid u dokumentaciju zbog čega i na temelju čega se netko odlučio na to. Mi slijedimo stav EMA-e i WHO-a koje su i odgovorne za praćenje nuspojava i imaju ovlast i mogućnost praćenja većih podataka, i su donijeli preliminarnu ocjenu da je zasada nedovoljno podataka da se govori o uzročno posljedičnoj povezanosti i da prednosti cijepljenja nadmašuje rizike primjene cjepiva”.

Istaknula je i da se oglasilo i regulatorno tijelo Velike Britanije koje je na temelju 11 milijuna primljenih cjepiva AstraZenece utvrdilo istu stvar, prenosi HRT.