Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Njemačka obustavila cijepljenje AstraZenecom, hoće li isto učiniti i Hrvatska?

cjepivo korona ist

Kakva će biti sudbina AstraZenecina cjepiva kojim se već sada neki ne žele cijepiti? Treba li ga suspendirati zbog pojave zgrušavanja krvi?

Epidemiolog i mikrobiolog Marijo Parčina iz Sveučilišne bolnice u Bonnu u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” rekao je kako je u Njemačkoj jučer obustavljeno cijepljenje s AstraZenecinim cjepivom, nakon sedam slučaja dubokih venskih tromboza.

“Radi se o venskim trombozama koje su specijalne. Naime, radi se o sinusnim venskim trombozma, koje su u području sinusa, mozga”, kaže.

Istaknuo je, navodi HRT, kako misli da će Hrvatska slijediti njihov primjer, ali opet i naglasio da s obzirom da se do kraja tjedna očekuje izvještaj EMA-e da možda Hrvatska neće imati vremena reagirati.

Epidemiologinja HZJZ-a Sanja Kurečić Filipović rekao je da u Hrvatskoj do sada nismo imali takva grupiranja.“Imamo informacije da se to događa u nekim zemljama, ali nemamo uvid u dokumentaciju zbog čega i na temelju čega se netko odlučio na to. Mi slijedimo stav EMA-e i WHO-a koje su i odgovorne za praćenje nuspojava i imaju ovlast i mogućnost praćenja većih podataka, i su donijeli preliminarnu ocjenu da je zasada nedovoljno podataka da se govori o uzročno posljedičnoj povezanosti i da prednosti cijepljenja nadmašuje rizike primjene cjepiva”.

Istaknula je i da se oglasilo i regulatorno tijelo Velike Britanije koje je na temelju 11 milijuna primljenih cjepiva AstraZenece utvrdilo istu stvar, prenosi HRT.

Posljednje objavljeno

Novi potres u Hrvatskoj, epicentar mu je bio blizu Karlovca: ‘Zatutnjalo je, a onda i zaljuljalo’

OgPortal

Troje članova svemirske postaje sigurno sletjelo na Zemlju

OgPortal

Bolnica Karlovac od ponedjeljka prima samo hitne i onkološke pacijente: Imamo prostora i opreme, ali ljudski nam kapaciteti nisu bezgranični

OgPortal

Zoretić najavio pojačan tempo: Do kraja lipnja u Karlovačkoj županiji bit će cijepljeno još bar 60.000 ljudi; imat ćemo 60 posto procijepljenosti

OgPortal

Milanović o Berošu: Očito nema podršku svog šefa, on je tu da ga se potroši

OgPortal

Draženka Polović kandidatkinja za gradonačelnicu, Dimitrije Birač za zamjenika: Nemamo ortake, ni svoje ljude, nego sugrađane i suradnike koji žele Karlovac jednakih prilika za sve

OgPortal