Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Mađarska će ublažavati ograničenja nakon što procijepe još milijun ljudi

Viktor Orban

Mađarska može početi prvu fazu ublažavanja ograničenja koronavirusa nakon što se cijepi dodatnih milijun građana, rekao je u petak premijer Viktor Orban.

“Postoje dobri izgledi da ćemo imati ljeto bez mjera ograničenja”, rekao je Orban za javni radio, dodajući da su se bolnice uspjele nositi s rekordnim valom zaraza.

Dnevni broj zaraženih koronavirusom u petak premašio je 10.000, dosegnuvši novi rekord od 10.759, objavila je vlada na svojoj web stranici s informacijama o covidu-19.

Dosad cijepljeno gotovo 1,5 milijun ljudi
Premašen je i dnevni rekord broja umrlih, koji sada iznosi 213 u srednjoeuropskoj zemlji od 10 milijuna. Cijepljenja se nastavljaju i cijepljeno je dosad gotovo 1,5 milijun ljudi dok vlada nastoji obuzdati pandemiju i ponovno otvoriti gospodarstvo.

Orban želi postići da se imunizira što više ljudi, kako bi se ponovno otvorilo i pokrenulo gospodarstvo, koje je prošle godine palo za 5,1 posto.

Do sada je cijepljeno oko 1,5 milijun Mađara, a rekao je kako bi se ograničenja mogla početi ublažavati kad se taj broj popne na 2,5 milijuna, odnosno četvrtinu stanovništva.

Orban je ponovio svoju potporu mađarskom korištenju kineskih i ruskih cjepiva, koje je kao prva zemlja Europske unije odobrila i primijenila.

Fidesz će se udružiti sa strankama sličnih svjetonazora u Italiji i Poljskoj
Također je rekao da će se njegova nacionalistička stranka Fidesz udružiti sa strankama sličnih svjetonazora u Italiji i Poljskoj kako bi reorganizirale europsku desničarsku politiku.

Uskoro će se sastati s Matteom Salvinijem, koji je na čelu talijanske desničarske stranke Lige, i poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim i “zajedno ćemo planirati budućnost”, kazao je.

Fidesz je u četvrtak formalno obavijestio Europsku pučku stranku (EPP), glavnu konzervativnu skupinu u Europskom parlamentu, o napuštanju tog bloka.

Orban je rekao da se Fidesz zadnjih godina politički udaljio od EPP-a o pitanjima koja uključuju porez i rješavanje pandemije koronavirusa.

Orban, koji se suočava s izborima 2022. godine, spreman je za najteži izazov svoje desetljetne vladavine, jer će se na izborima natjecati s ujedinjenom oporbom, koja je s njim izjednačena.

Premijer se zadnjih godina okrenuo sve tvrđoj retorici, zagovarajući “etničku homogenost”, oponašajući poljsku anti-LGBT politiku zakonskim promjenama i koristeći oštar jezik protiv mađarske romske manjine.(N1)

Posljednje objavljeno

Francuska će produžiti razmak između prve i druge doze mRNA cjepiva

OgPortal

Provedena akcija na alkohol -11 vozača isključeno iz prometa

OgPortal

Iz novinarske arhive – i pred 19 godina Ogulin se u travnju zabijelio, a mladi Crvenog križa pripremali za natjecanje

OgPortal

Malta: Dođite na ljetovanje, dobit ćete 200 eura po osobi

OgPortal

Škola prijavila Miroslava Škoru zbog skupa bez dozvole

OgPortal

Šuput vozila Blooma u kolicima: Divno te vidjeti, Majo, s bebicom

OgPortal