Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Rusija Hrvatskoj: ‘Nadamo se da nećete odugovlačiti s našim cjepivom. U suprotnom, čekat ćete u redu‘

sputnik za hrv


Rusija se nada da Hrvatska neće odugovlačiti s nabavom cjepiva Sputnjika

Rusija se nada da Hrvatska neće odugovlačiti s nabavom cjepiva Sputnjika V, objavljeno je u petak na Facebook profilu ruskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Rusko veleposlanstvo navodi kako “trenutno ruska strana polazi od činjenice kako je uspostavljen intenzivan kontakt između proizvođača cjepiva i nadležnih tijela RH, a prije svega Ministarstva zdravstva”.

“Veleposlanstvo izražava nadu da se rješavanje pitanja o prijelazu na praktičnu provedbu postignutih dogovora neće odugovlačiti.”
U suprotnom, kako dalje navodi, “hrvatske savjetodavne službe bit će prisiljene… stajati ‘u redu’, čekajući pristanak EMA-e i Europske komisije toliko dugo koliko oni će za to odrediti”, navodi se u objavi.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) ranije je izvijestila da je od Ministarstva zdravstva zaprimila dokumentaciju o cjepivu Sputnjik V kako bi se osigurala spremnost za interventni uvoz u slučaju da se ukaže potreba za njime.

Europska agencija za lijekove (EMA) provodi postupnu ocjenu cjepiva Sputnjik V, u kojoj aktivno sudjeluju i stručnjaci HALMED-a. Medicinski časopis The Lancet nedavno je objavio rezultate kliničkih testiranja po kojima je rusko cjepivo siguran i učinkovit proizvod u borbi protiv koronavirusa.

Mađarska je prva u EU odobrila Sputnjik V i njime počela cijepiti svoje stanovništvo. Isto cjepivo izazvalo je političke trzavice u Slovačkoj i Češkoj, a Hrvatska, Latvija i Rumunjska zasad čekaju zeleno svjetlo EMA-e za uporabu ruskog cjepiva.

“Oduvijek smo govorili kako su život i zdravlje iznad svega te u opskrbi lijekovima za njihovo osiguranje ne može biti politike pa je važno udružiti napore za brzu pobjedu u borbi protiv epidemije zbog koje stanovništvo gotovo cijelog planeta ostaje zaprepašteno”, zaključuje se u objavi ruskog veleposlanstva. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Započeli su radovi sanacije odlagališta otpada „Sodol“

OgPortal

Okrutni maloljetnici napali beskućnika i sve snimili: ‘Bilo ih je 7, nisam mogao protiv njih’

OgPortal

Hitni sastanci u EMA-i nakon odgode isporuke cjepiva Johnson&Johnsona, oglasio se i HZJZ

OgPortal

Poziv za predaju ponuda predavača u programima obrazovanja odraslih

OgPortal

Ogulinka Milana Kalmar jedina je certificirana postpartum doula na središnjem području Hrvatske

OgPortal

Milanović se sastao s braniteljima: ‘Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU‘

OgPortal