Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Na skladištu stoji 122.000 doza cjepiva, Hrvatska je utrošila tek 72%, istražili smo zašto

laboratorij test nalazi bolnica ist

Zašto je potrošeno samo 72 posto pristiglih doza, i to u vrijeme kada se govori o ozbiljnom nedostatku cjepiva

U skladištima u Hrvatskoj trenutačno se nalaze 121.643 nepotrošene doze cjepiva. Zaključno s jučerašnjim danom, prema podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), u Hrvatsku je stiglo 411.008 doza cjepiva od tri proizvođača koja je odobrila EMA, a utrošeno je tek 72,4 posto.

Prema tim podacima, nalazimo se među zemljama koje imaju najniži postotak upotrebe: prosjek EU je 80 posto. Najveći udio utrošena cjepiva je onog kompanije Pfizer (87 posto), AstraZenece smo utrošili 60 posto, a najmanje je potrošeno Moderninog cjepiva – 44 posto. No, na skladištima je ipak najviše AstraZenece jer je dosad stiglo 168 tisuća doza, a potrošeno nešto više od 101 tisuće. Pfizera je stiglo 215.280, a potrošeno 187.695 doza, dok je Moderne došlo svega 57.728, a utrošeno je 25.637 doza.

No, zašto je potrošeno samo 72 posto pristiglih doza, i to u vrijeme kada se govori o ozbiljnom nedostatku cjepiva i puno većem broju zainteresiranih za cijepljenje od broja doza na raspolaganju?
Problem dostave
Razloga je, objašnjavaju nam u HZJZ-u, više. Na prvom je mjestu oprez zdravstvenih vlasti: s obzirom na probleme isporuke, dio cjepiva čuva se za docjepljivanje drugom dozom onih koji su već primili prvu. Dio problema leži u distribuciji, osobito Pfizerova cjepiva, koje se čuva na izuzetno niskim temperaturama, a dio u sve češćem odbijanju AstraZenece, o kojem cjepitelji posljednjih dana obavještavaju HZJZ.

Zvjezdana Lovrić, epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, smatra kako nema posebnog razloga za zabrinutost.

  • Prilikom provođenja cijepljenja, cjepitelji planiraju potrošnju uzimajući u obzir potrebe svojih pacijenata za primjenu prve, ali i druge doze cjepiva. Unaprijed je potrebno planirati i osigurati cjepivo za osobe koje u skorom vremenu trebaju dobiti drugu dozu, tako da nije realno očekivati 100% potrošnju, s obzirom na to da se cijepljenje trenutačno dostupnih covid-19 cjepiva u Hrvatskoj provodi s dvije doze u definiranim intervalima – za Pfizer je to 6 tjedana, Modernu mjesec dana, a za AstraZenecu 12 tjedana – pojašnjava. Također, treba uzeti u obzir i sâm postupak distribucije, koji zahtijeva određeno vrijeme dok samo cjepivo dođe do krajnjeg cjepitelja. – Neka cjepiva pri dolasku u Hrvatsku zaprimaju se u centralno skladište te je potrebno vrijeme da se distribuiraju do županijskih zavoda i krajnjih cjepitelja. Također, dio zavoda nema hladnjake s ultra niskim zamrzavanjem, koji su potrebni za skladištenje Pfizera, tako da se dio tih doza skladišti u HZJZ-u te se doze uzimaju prema potrebama – objašnjava.
    Sam proces u počecima cijepljenja bio je jednostavniji jer se provodilo cijepljenje osoba samo prvom dozom, te su se cjepiva distribuirala na puno manje lokacija – županijski zavodi, domovi umirovljenika i zdravstvene ustanove.

Promjenjivi podaci
Ministar zdravstva Vili Beroš kaže, pak, kako se podaci mijenjaju iz dana u dan, te da je prema posljednjim podacima iz baze e-cijepih, od 19. ožujka u 9.15 sati, utrošeno ukupno 81,42% zaprimljenog cjepiva. Kod cjepiva Pfizer utrošeno je 95% doza, slijedi AstraZeneca s utrošenih 69% doza te Moderna s utrošenih 57%.

  • Taj udio varira iz dana u dan, ovisno o zaprimljenim dozama cjepiva. Postotak najviše ovisi o tome koliko je dana prošlo od dostave doza cjepiva – kaže Beroš.

Sinoć je potvrđeno iz Vlade kako će se ministar Beroš i premijer Andrej Plenković cijepiti sa cjepivom AstraZenece. O terminu cijepljenja, tvrde, izvijestit će nakon što se premijer konzultira s liječnikom, s obzirom na to da je prebolio koronavirus, a cijepit će se, poručili su iz Vlade, uskoro. Plenković je, podsjetimo, nakon što su krenule kontroverze s nuspojavama AstraZenece, rekao kako bi se cijepio tim cjepivom. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Vodstvo Hrvatske zajednice tehničke kulture oduševljeno projektom na Poredicama

OgPortal

Pohane polpete od brokule

OG Portal

Korona party usred Zagreba: ‘Mladež se zabavlja. Sramotno’

OgPortal

Francuska će produžiti razmak između prve i druge doze mRNA cjepiva

OgPortal

Provedena akcija na alkohol -11 vozača isključeno iz prometa

OgPortal

Iz novinarske arhive – i pred 19 godina Ogulin se u travnju zabijelio, a mladi Crvenog križa pripremali za natjecanje

OgPortal