Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Testirali su cjepivo AstraZenece na više od 33 tisuće ljudi: ‘Ovi rezultati su sjajna vijest’

cjepivo korona ist

Dugoočekivano veliko američko istraživanje cjepiva AstraZenece potvrdilo je da je to cjepivo i sigurno i visoko učinkovito, piše BBC.

U testiranju je sudjelovalo više od 32 tisuće dobrovoljaca, uglavnom iz SAD-a, ali i iz Čilea i Perua. Cjepivo je bilo 79 posto učinkovito u zaustavljanju simptomatske bolesti Covid-19 i 100 posto učinkovito u sprječavanju teških oboljenja. Ono što je možda i najvažnija činjenica je da, nakon ovog istraživanja, nisu izdane sigurnosne preporuke vezane uz zgrušnjavanje krvi.

Dobri rezultati kod svih dobnih skupina

Oko petine testiranih su bili iznad 65 godina, a cjepivo je i njih zaštitilo u jednakoj mjeri kao i mlađe ispitanike. Nakon ovih rezultata očekuje se da će i američki regulatori odobriti uporabu cjepiva AstraZenece u roku mjesec ili dva, dok se ono već naveliko koristi u ostatku svijeta.

“Ovi rezultati su sjajna vijest. Pokazali su veliku učinkovitost cjepiva u novoj populaciji i jednaki su rezultatima testiranja koje je proveo Oxford”, kazao je voditelj istraživanja cjepiva na Sveučilištu Oxford Andrew Pollard.(KAportal)

 

Posljednje objavljeno

MOJA PRIČA Dragica Luketić, predsjednica udruge ‘Radost’ iz Ogulina

OgPortal

Sufinanciranje troškova sterilizacije i kastracije pasa i mačaka

OgPortal

Organizirat će se punktovi za masovno cijepljenje

OgPortal

Greške s platformom Cijepise, Beroš: Isprike svima, sve ćemo još provjeriti

OgPortal

Zaplijenjena dva kilograma amfetamina i tisuću tableta MDMA

OgPortal

Kapsula Crew Dragon s posadom lansirana prema ISS-u

OgPortal