Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Trut o nadzoru provođenja mjera: ‘Najveća pažnja je stavljena na ugostiteljske objekte i dućane‘

Damir Trut ist


Najveća kršenja mjera su u vidu prepunjenosti objekata i nenošenja mask

U emisiji “U mreži Prvog” Hrvatskog radija gostovali su jutros ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac i Maruša Stamać iz udruge Glas poduzetnika, a pričalo se o kršenju mjera te možemo li pred Uskrs očekivati strože epidemiološke mjere. Ovo je bio prvi Trutov medijski istup nakon dugžeg razdoblja.

U uvodnom dijelu Trut je govorio o nadzoru mjera i inspekcijskom nadzoru tijekom vikenda.

  • Od određenog otvaranja je izvršeno 60.800 nadzora, to je jedna dosta velika brojka, sagledano je 685 nepravilnosti. Usmeno su izdana 723 upozorenja, temeljem kojih su vlasnici lokala ili objekata odmah to ispravili, dodao je.
    Trut je dodao da je utvrđen 341 prekršaj, izdano je 89 prekršajnih naloga, ostale su pisana upozorenja i policija je provela postupak za 6 kaznenih djela.
  • Svakodnevno imamo oko 1.000-1.200 nadzora, nastojimo sagledati sve aktivnosti na terenu. Nastoji se stvoriti ozračje gdje oni koji su odgovorni za određene lokalitete i aktivnosti, poštivaju te preporuke, dodao je.
    Što se tiče nepravilnosti, najveća pažnja je stavljena na ugostiteljske objekte i dućane, a najveća kršenja mjera su u vidu prepunjenosti objekata i nenošenja maski.

Osvrnuo se na sastanak s udrugom ugostitelja, Trut kaže da oni sami traže da inspekcija izlazi na teren i upozorava one koji krše propise, jer time olakšavaju rad.

  • Sve ovisi kako mi kao društvo funkcioniramo i poštujemo mjere koje su propisane, a one su stručne, iste kao i u drugim zemlja. većina sugrađana ih poštuje, dodao je.

Dio ugostitelja nije otvorio terase, čak njih 50%, Stamać je rekla da su procijenili da im se to ne isplati jer uz sve mjere ne bi imali dovoljan broj stolova da pokriju troškove rada.

  • Većina ovi koji su otvorili poštuju mjere, oni su za to da inspektori rade svoj posao jer ako se brojevi povećaju, doći će do ponovnog zatvaranja, a to nikome nije u interesu, dodala je.

U Istri su brojke dobre, Kozlevac je rekao da je sustav od početka dobro organiziran, imaju ekipu koja zna upravljati krizom, a mjere se donose proaktivno.

  • Ne trčimo za problemom, mjere donosimo preventivno i to se pokazalo ispravnim, dodao je.

S druge strane, bez sinergije s građanima, dodao je, bez njihove suradnje i poštivanja mjera, ne bi bilo rezultata. Mjere su, rekao je, postupno popuštali, što se pokazalo dobrim.

  • Ključno je da kada primijetimo simptome, da se javimo liječniku, tako zaustavljamo kretanje virusa, dodao je.

Sve se analizira, rekao je Trut, da bi se mogle donijeti dobre i kvalitetne odluke. Objasnio je da iz sustava školstva dolazi veći broj zaraženih, zato je donesena odluka o online nastavi. Inspektora koji idu u nadzor, dodao je, ima oko 120.
Osvrnuo se na ulogu COVID redara, rekao je da je njihova uloga upozoravati one koji trebaju nešto mijenjati, a ako to ne učine, prijavljuju ih inspektorima koji izdaju kazne.

Stamać je rekla kako je konobarima i ugostiteljima teško pratiti što se sve događa za kojim stolom, a tu je i osobna odgovornost građana koji često ne reagiraju na zamolbe vlasnika ugostiteljskih objekata.

Ugostitelji predlažu da im država u tome pomogne, Trut je rekao da je ideja o COVID redarima došla iz ugostiteljskih krugova, to je bila jedna od mjera koje su se primjenjivale da se ti objekti mogu otvoriti. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Rođendan Hrvatskog planinarskog društva Klek Ogulin

OgPortal

U Karlovačku županiju ovaj tjedan stiže 2.610 doza cjepiva – većina za ordinacije obiteljske medicine, još se cijepe starije osobe i kronični bolesnici

OgPortal

Komentar Šprajca o remek nedjelu u Ministarstvu zdravstva: Đavo kad jednom uđe ne izlazi tako lako

OgPortal

Računalna prijevara

OgPortal

Milanović i Plenković neće skupa u Jasenovac? Pantovčak: ‘Uputili smo poziv, odgovora nema‘

OgPortal

Markotić očekuje manje zaraženih, otkrila i hoće li ovog ljeta biti ukinuta obveza nošenja maski

OgPortal