Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ustavni sud sa 9:4 odbio Milanovića: Predsjednik smije predložiti samo kandidata s natječaja

zoran milanović 777 ist

Ustavni sud odbio je prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o sudovima te su zaključili kako je predsjednik RH ovlašten za predsjednika Vrhovnog suda predložiti samo kandidata koji se javio na javni poziv.

Ustavni sud RH donio je navedene odluke odnosno rješenja sa 9 glasova za i 4 glasa protiv. Četvero sudaca najavilo je izdvojena mišljenja, a četvero izdvojena podupiruća mišljenja. – Zaključili smo da taj javni poziv i cijeli postupak ne ugrožava ustavnu ovlast predsjednika Republike Hrvatske. Bez prijedloga predsjednika RH sabor ne može izglasati predsjednika Vrhovnog suda. Smatramo da taj zakon nije protivan Ustavu. Pogotovo u ustavnoj odredbi o diobi vlasti koja ukazuje da vlasti moraju međusobno surađivati. To posebno ukazujem. Nismo prihvatili prijedlog troje naših sudaca da se uputi zahtjev sudu EU o tumačenju prava EU. Pozvali smo se na praksu Europskog suda – kazao je Miroslav Šeparović. Priopćenje prenosimo u cijelosti: ‘Ustavni sud Republike Hrvatske na sjednici održanoj 23. ožujka 2021. donio je: 1. Rješenje kojim nije prihvatio prijedloge za ocjenu suglasnosti s Ustavom članka 44.a Zakona o sudovima (“Narodne novine” broj 28/13., 33/15., 82/15. i 67/18.). Ustavni sud u bitnom je utvrdio da osporena odredba zakona kojom je propisano da Državno sudbeno vijeće objavljuje javni poziv za izbor predsjednika Vrhovnog su dane ograničava predsjednika Republike u izvršavanju njegove ovlasti iz članka 116. stavka 2. Ustava prema kojem on predlaže, a Hrvatski sabor bira predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske, a sve to polazeći od ustavnih zahtjeva iz članka 4. stavka 2. i članka 94. stavka 2. Ustava.

Predsjednik Republike ovlašten je predložiti samo onog kandidata koji se javio na javni poziv Državnog sudbenog vijeća pri čemu prilikom upućivanja prijedloga Hrvatskom saboru nije vezan mišljenjem Opće sjednice Vrhovnog suda RH i Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora. Ustavni sud nije odlučivao o prijedlogu zastupnika Arsena Bauka za ocjenu suglasnosti odredbe članka 44.a Zakona o sudovima s člankom 106.stavkom 2.Ustava u pogledu ovlasti Ureda predsjednika Republike da traži mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda RH i Odbora za pravosuđe Hrvatskog sabora s obzirom da je taj prijedlog Ustavni sud zaprimio samo dan prije održavanja sjednice, pa će se o njemu odlučivati naknadno. Ustavni sud RH donio je sve navedene odluke odnosno rješenja sa 9 glasova za i 4 glasa protiv. Četvero sudaca najavilo je izdvojena mišljenja, a četvero izdvojena podupiruća mišljenja. 2. Odluku kojom je ukinuo pojedine odredbe Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom (“Narodne novine” broj 50/17. i 84/19.)u dijelu u kojem je utvrdio da je Vlada RH izašla izvan njezinih zakonom propisanih ovlasti.”(vecernji.hr)

 

Posljednje objavljeno

MOJA PRIČA Dragica Luketić, predsjednica udruge ‘Radost’ iz Ogulina

OgPortal

Sufinanciranje troškova sterilizacije i kastracije pasa i mačaka

OgPortal

Organizirat će se punktovi za masovno cijepljenje

OgPortal

Greške s platformom Cijepise, Beroš: Isprike svima, sve ćemo još provjeriti

OgPortal

Zaplijenjena dva kilograma amfetamina i tisuću tableta MDMA

OgPortal

Kapsula Crew Dragon s posadom lansirana prema ISS-u

OgPortal