Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

EU uvodi novo strogo pravilo. Tko ne šalje cjepivo više ga ne može ni dobiti

Ursula van der Leyen ist

Zbog velikih problema s isporukom cjepiva, Europska unija je odlučila uvesti nova, stroža pravila. Prema tim pravilima, želi se osigurati da proizvođači cjepiva ispune svoje obveze prema zemljama EU, a ne da kao dosad da velike količine cjepiva idu u zemlje iz kojih cjepiva ne dolaze u EU. Zbog ovoga bi se prva na udaru mogla naći Velika Britanija. Uz to EU je članicama koje izvoze cjepivo poslala poruku da preispitaju je li izvoz opravdan, objavljeno je na stranicama EU.“Dok se države članice suočavaju s trećim valom pandemije, a svi proizvođači ne ispunjavaju obveze iz ugovora, EU je jedini veliki proizvođač koji nastavlja izvoziti cjepiva u velikim količinama u desetke drugih država”, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Dosad odbili samo jedan zahtjev za cjepivo
“Ali otvoreni put treba postojati u oba smjera. Zato je Europska komisija uvodi načelo reciprociteta i proporcionaliteta u postojećem mehanizmu izvoza”, dodala je von der Leyen. Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis na konferenciji za novinare rekao je da je EU dosad odobrila gotovo sve zahtjeve za izvoz cjepiva.

“Od 381 zahtjeva, 380 je odobreno. Samo jedan zahtjev nije odobren. AstraZeneca nije ispunila obveze prema EU. Ta je kompanija dostavila samo mali dio dogovorene količine”, upozorio je Dombrovskis. Naglasili su kako je EU u Veliku Britaniju izvezla 10 milijuna doza, ali da zauzvrat nije dobila nijednu.(telegram.hr)

Posljednje objavljeno

Udruga “Drvo života” uključila se u projekt “Siguran dom”

OgPortal

Papa vodio misu sa zatvorenicima i izbjeglicama

OgPortal

Nedjeljom u 2: Tomislav Tomašević

OgPortal

U Beču uhićenja prosvjednika protiv epidemijskih mjera

OgPortal

Valent i Martin Sinković doveslali su do još jednog uspjeha u svojoj čudesnoj karijeri

OgPortal

Jelena Pavičić Vukičević pozitivna na koronavirus

OgPortal