Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Francuska zatvorila Pariz, a Finska će Helsinki

Pariz

A u svijetu se istodobno prati broj novozaraženih i broj cijepljenih. Najviše novih slučajeva bilježi Brazil, a u cijepljenju prednjači Izrael u kojemu je više od polovine odraslog stanovništva primilo obje doze. Kada je riječ o mjerama, Njemačka je odustala od potpunog zatvaranja, Francuska je zatvorila Pariz, a o zatvaranju razmišlja Finska.
Prvi put od početka pandemije Finska razmišlja o zatvaranju glavnog grada Helsinkija. Francuska je Pariz i još neke dijelove već zatvorila. Zabranjena su okupljanja više od šest osoba na otvorenome, a vlada preporučuje rad od kuće.

Njemačka je bila na putu potpunog zatvaranja, no onda je kancelarka povukla kočnicu! Pritisak je došao od brojih gospodarskih udruga, no postavljalo se i pravno pitanje vezano uz neradne dane.

U jeku trećeg vala pandemije je i Slovenija. Mijenja strategiju pa će se sada i stariji cijepiti AstraZenecinim cjepivom.
Jesu li sva cjepiva sigurna za trudnice?

  • Zasad imamo premalo podataka da bismo mogli procijeniti sigurnost cjepiva u trudnoći. Ipak, prema onom što znamo o cjepivima koja su dostupna, mnoga od njih temeljena su na tehnologiji mRNK te nema razloga vjerovati da bi trebalo biti bojazni glede cijepljenja trudnica, tvrdi epidemiologinja Svjetske zdravstvene organizacije Ozge Tuncalp.
    Kontroverzni švedski model donio rezultate?

Kontroverzni liberalni švedski model čini se da je donio rezultate. Švedska je, naime, 2020. zabilježila niže povećanje stope umrlih od većine europskih zemalja. Glavni epidemiolog Anders Tegnell kaže kako je nešto moglo biti bolje, ali se nada da će “ljudi bolje promisliti o potpunom zatvaranju i tome koliko je to dobro”.

Šveđani iz svog iskustva poručuju da su zatvaranja kratkoročno dobra, no dugoročno – upitna. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

MOJA PRIČA Dragica Luketić, predsjednica udruge ‘Radost’ iz Ogulina

OgPortal

Sufinanciranje troškova sterilizacije i kastracije pasa i mačaka

OgPortal

Organizirat će se punktovi za masovno cijepljenje

OgPortal

Greške s platformom Cijepise, Beroš: Isprike svima, sve ćemo još provjeriti

OgPortal

Zaplijenjena dva kilograma amfetamina i tisuću tableta MDMA

OgPortal

Kapsula Crew Dragon s posadom lansirana prema ISS-u

OgPortal