Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

U 10 županija škole bi od ponedjeljka mogle prijeći online, Fuchs upozorio na psihološke posljedice za djecu

radovan-fuchs ist

Premijer Plenković je najavio da će u Vladi raspraviti treba li C-model uvesti u cijeloj zemlji

Zagrebački učenici viših razreda osnovnih škola i učenici srednjih škola, izuzev maturanata, od ponedjeljka će, kako neslužbeno doznajemo, prijeći na online nastavu. Iako odluka još nije konačna, ona će, neslužbeno doznajemo, gotovo sigurno biti potvrđena na zagrebačkom Stožeru u petak. Učenici bi tako od ponedjeljka bili na C modelu i to zaključno s četvrtkom, s obzirom da u petak počinju proljetni praznici.

No, online nastava bi se mogla nastaviti i nakon praznika. Naime, ako epidemiološka situacija i dalje bude loša, velika je vjerojatnost da i prvi tjedan nakon praznika bude po C modelu.

Da je prelazak na C model i više nego izgledan, i to ne samo za Zagreb, da se iščitati iz riječi premijera Andreja Plenkovića.
Komentirajući epidemiološku situaciju, u srijedu, nakon užeg kabineta, premijer je rekao da se razmatra prelazak na C model nastave.

  • Gledat ćemo u svim onim situacijama gdje je epidemiološka slika lošija, da se razmotri prelazak na model C obrazovanja, tj. da škole prijeđu na online sustav. Detaljnije o tome ćemo govoriti sutra, odnosno u petak – rekao je Plenković.

Na pitanje prelaze li zagrebačke škole na online nastavu, u Gradskom uredu za obrazovanje odgovaraju – trenutačno ne postoji inicijativa niti odluka o tome.

  • Redovita nastava u zagrebačkim školama zasad se odvija bez teškoća, a eventualne izmjene u organizaciji rada pojedine škole, odnosno u nastavi pojedinog razrednog odjela, donosit će se sukladno uputama epidemioloških službi – kažu u Uredu prema čijim su podacima u srijedu bila zaražena 172 učenika i 104 djelatnika u školama.

Od 115 osnovnih škola u Zagrebu, jedna radi po B modelu (Centar za odgoj i obrazovanje Goljak), a druga (OŠ Malešnica) privremeno organizira nastavu u kombinaciji A i C modela. Od 66 srednjih škola, sedam ih je na B modelu, jedna je na C modelu (Tehnička škola Ruđer Bošković), a sve ostale imaju nastavu uživo.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u srijedu je pak izjavio da neke županije imaju dobru epidemiološku sliku i da škole u tim županijama ne bi trebale prelaziti na online. – Mislim da je ovakav stav kakav mi zauzimamo točan, dobar i ispravan stav, da se djeca drže licem u lice.

Ne znam tko može preuzeti odgovornost za sve one posljedice psihičkog, socijalnog i sličnog stanja kod te djece – izjavio je. Na pitanje razmatra li se opcija prelaska na model C u potpunosti, Fuchs je odgovorio:

  • Kad kažete da se kompletno prijeđe na online, što to znači? Čitava država danas prelazi na online i sve zatvaramo? Je li to pitanje ili je pitanje možemo li ipak vagati – ako nam je situacija u određenoj županiji takva da prelazi broj koji bi sa zdravstvenog aspekta bio podnošljivo percipirati, i onda reći da se prelazi na online? Ali imamo neke županije u kojima je situacija dobra, zašto bismo tu djecu ostavljali kod kuće?

Kako doznajemo u Ministarstvu, očekuje se da će od idućega tjedna deset županija biti na online nastavi. Uz škole Dubrovačke županije, Istarske, Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, na online prelaze Varaždinska, Zadarska i Karlovačka županija. Moguć je prelazak Zagrebačke i Krapinsko-zagorske, kažu u MZO. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Novi potres u Hrvatskoj, epicentar mu je bio blizu Karlovca: ‘Zatutnjalo je, a onda i zaljuljalo’

OgPortal

Troje članova svemirske postaje sigurno sletjelo na Zemlju

OgPortal

Bolnica Karlovac od ponedjeljka prima samo hitne i onkološke pacijente: Imamo prostora i opreme, ali ljudski nam kapaciteti nisu bezgranični

OgPortal

Zoretić najavio pojačan tempo: Do kraja lipnja u Karlovačkoj županiji bit će cijepljeno još bar 60.000 ljudi; imat ćemo 60 posto procijepljenosti

OgPortal

Milanović o Berošu: Očito nema podršku svog šefa, on je tu da ga se potroši

OgPortal

Draženka Polović kandidatkinja za gradonačelnicu, Dimitrije Birač za zamjenika: Nemamo ortake, ni svoje ljude, nego sugrađane i suradnike koji žele Karlovac jednakih prilika za sve

OgPortal