Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Virginia ukinula smrtnu kaznu

Američka savezna država Virginia ukinula je smrtnu kaznu, što je simbolična odluka za tu državu koja ima rekordan broj pogubljenja u američkoj povijesti. Ovom odlukom Virginia je postala prva bivša država segregacijskog juga koja je prekinula primjenu smrtne kazne.

Danas više nema mjesta smrtnoj kazni u ovoj državi. Ukidanje smrtne kazne dobra je i moralna odluka, rekao je demokratski guverner Ralph Northam na svečanosti u zatvoru Greensville, gdje su se do sada održavala pogubljenja.

Spomenuo je slučaj Earla Washingtona, hendikepiranog muškarca koji je 1984. osuđen na smrt, čije je pogubljenje ukinuto samo devet dana prije predviđenog datuma. Oslobođen je 2000. godine.

  • Sustav je omogućio da nedužna osoba bude osuđena za ubojstvo. Ako je Earl Washington jedina osoba za koju znamo da je spašena iz hodnika smrti u Virginiji, možemo li biti sigurni da nije bilo i drugih? Ne možete izreći ovu presudu ako niste 100% sigurni da ste u pravu. Ne možete je izreći ako znate da sustav ne funkcionira jednako za sve, objasnio je i naglasio da su 296 od 377 pogubljenih zatvorenika u XX. stoljeću bili Afroamerikanci.
    Nakon dugih i teških rasprava početkom godine, dva doma te države izglasala su ukidanje smrtne kazne. Tako se Virginija pridružila skupini od 22 američke države gdje je smrtna kazna već ukinuta i tri druge u kojima traje moratorij (Kalifornija, Oregon i Pennsylvania).(hrt.hr)