Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Koronavirus se širi susjedstvom. BiH ima 1800 novih, u Sloveniji razmišljaju o novom lockdownu

karantena-korona-virus- 2

U Bosni i Hercegovini je u subotu potvrđeno više od 1800 novih zaraza koronavirusom i 60 umrlih, a zbog ponude zdravstvenih vlasti iz susjedne zemlje stanovnici BiH pohrlili su na cijepljenje u Srbiju.

Nakon testiranja nešto više od 4500 uzoraka zaraza je potvrđena kod 1843 osobe što je približno dnevnom prosjeku cijelog tjedna. Apsolutni rekord je dosegnut u četvrtak kada je bilo 1965 novozaraženih. U najvećem dijelu zemlje i dalje su na snazi oštre restriktivne mjere zabrane rada velikih tržnih centara, ugostiteljskih objekata, teretana i sportskih centara, a u Federaciji BiH noću je zabranjeno i kretanje. Ta ograničenja ostaju na snazi i cijeli naredni tjedan.

Treći val pandemije za sada ne posustaje pa se sve veći broj građana te zemlje odlučuje cijepiti u Srbiji jer su im zdravstvene vlasti te zemlje ponudile da to učine besplatno samo uz prethodnu najavu elektroničkim putem, a istodobno u BiH nabavka cjepiva kasni pa je do sada procijepljeno manje od jedan posto stanovništva.

Gužve na granicama zbog cijepljenja
Iz bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) u subotu su izvijestili da su od ranog jutra velike gužve na četiri najfrekventnija granična prijelaza prema Srbiji, a pred dvoranom beogradskog velesajma stvorili su se veliki redovi u kojima stotine građana BiH čekaju na cijepljenje. Prema dostupnim informacijama građanima BiH kao i onima iz Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore u Srbiji nude cjepivo Covishield, indijsku inačicu AstraZenece.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH tijekom dana su potvrdili da su oni u suradnji s Gospodarskom komorom Srbije za ovaj vikend organizirali cijepljenje gospodarstvenika iz BiH za što se prijavilo njih četiri tisuće. Prije desetak dana u bolnici u Užicu u Srbiji bilo je organizirano cijepljenje za sve suce i zaposlenike Ustavnog suda BiH.BiH je do sada dobila tek 50 tisuća doza cjepiva Pfizera i AstraZenece, dok su vlasti u Republici Srpskoj za svoje građane nabavile još oko 40 tisuća doza ruskog Sputnjika V i naručile su ukupno pola milijuna doza.

Porast slučajeva i u Sloveniji
Porast slučajeva bilježi se i u Sloveniji u kojoj su u zadnja 24 sata potvrđene 1253 zaraze koronavirusom, znatno više u odnosu na 1032 koliko je potvrđeno prethodni dan. Stoga vlada razmišlja da nova ograničenja uvede već idući tjedan, umjesto nakon 1. travnja. Epidemiološka situacija i dalje se zaoštrava, a vladina stručna skupina za covid-19 ima više prijedloga kako ograničiti širenje virusa, među ostalim predviđa “potpuno zatvaranje” do 14 dana i gotovo je sigurno da će se idući tjedan zatvoriti neke trgovine i lokale, prema neslužbenim informacijama koje prenosi Slovenska televizija.

Jedan od prijedloga epidemiologa o kojima će u nedjelju odlučivati vlada je i ograničenje kretanja u okolici mjesta stanovanja, osim radi odlaska na posao i povratka, kupnje živežnih namirnica ili odlaska u ljekarnu, javlja isti izvor. Vlada bi odluku o novim mjerama mogla donijeti u nedjelju, odmah nakon što se kod predsjednika države Boruta Pahora održi sastanak političkog vrha o trećem valu epidemije na kojemu će se o mjerama nastojati postići konsenzus.Stanje u bolnicama nije pogoršano
Vlada je u subotu objavila da je u zadnja 24 sata putem 6767 PCR testova potvrđeno 1253 novih zaraza, uz 18,5 posto pozitivnih testova, a troje oboljelih je umrlo. Prema novim podacima ministarstva zdravstva, tjedni prosjek novozaraženih u jednom danu popeo se na 932, pa bi se uz taj trend idući tjedan mogao povećati na tisuću ili više, što znači da bi Slovenija opet bila u “crvenoj” zoni, uz potrebu većih ograničenja.

Aktivno zaraženih je 12.184 osoba, a broj dnevno zaraženih na tjednoj razini u porastu je za 22 posto. Stanje u bolnicama nije, međutim, pogoršano u odnosu na prethodni dan, pa je hospitaliziranih trenutno 497 osoba, odnosno tri manje nego u petak, a na intenzivnim je odjelima 107 ljudi, među kojima je međutim sve više mlađih osoba. /telegram.hr/

Posljednje objavljeno

Vlada raspisuje lokalne izbore

OgPortal

Vlada raspisuje lokalne izbore, na sjednici i o covid dodatku

OgPortal

Nijemcima ispod 60 godina nakon AstraZenece druga doza drugog cjepiva

OgPortal

Uoči izbora prigodno i Karlovačka županija krenula u promociju županice – HDZ-ove kandidatkinje: Obavještavamo javnost o radu, radili smo to i prije

OgPortal

Započeli su radovi sanacije odlagališta otpada „Sodol“

OgPortal

Okrutni maloljetnici napali beskućnika i sve snimili: ‘Bilo ih je 7, nisam mogao protiv njih’

OgPortal