Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Branitelji tvrde: Ministarstvo nas je zakinulo za stanove

Medved ist

NEZADOVOLJNI Branitelji kažu da su stanove u Imotskom već podijelili unaprijed. Ministar Tomo Medved i gradonačelnik odbacuju te optužbe
Ne postoji nikakav popis s imenima hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, on se tek radi, uvjerava nas Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja, kad smo ga upitali za dodjelu 24 stana u naselju Bage u Imotskom, čije bi ključeve trebali uručiti u ponedjeljak.

Na pitanje kako to da će se ključevi uručiti za dan, a da se ne zna popis onih koji će ih dobiti, ministar je odgovorio kako je “sve transparentno i po zakonu”. I baš kad su se mnogi ponadali jednoj dobroj priči, dio nezadovoljnih hrvatskih branitelja koji smatraju da su zakinuti pri dodjeli stanova ovih dana diže svoj glas tvrdeći kako je sve već dogovoreno, kao i imena onih koji bi trebali dobiti ključeve stanova. Jedan od njih je i bojnik Zdenko Šanić, bivši pripadnik 4. gardijske brigade, legendarne Treće imotske bojne, i zapovjednik Zbornog područja Imotski, koji je iznio teške optužbe na račun dodjele stanova za hrvatske branitelje.

  • Ja koji sam 18 godina bio djelatna vojna osoba nisam na listi. Od ‘90-ih, kad sam podnio papire za stambeno zbrinjavanje, do danas se ništa nije promijenilo osim da sam stariji, bolesniji i do bola razočaran u sustav i ministarstvo, koje ne zastupa interese branitelja. Živim u 30-ak kvadrata i spavam u sobi s troje djece, a oni koji imaju po dvije kuće, ali nisu upisane kao njihovo vlasništvo, imaju pravo na stan. Ja s 380 bodova nemam pravo – rekao nam je Šanić.

Na naš upit iz Ministarstva hrvatskih branitelja dobili smo odgovor u kojem stoji da je Odredbom članka 86. st. 2. važećeg Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji propisano da se organizirana gradnja provodi prema mjestu prebivališta korisnika u vrijeme stradavanja, odnosno u mjestu u kojem korisnik prava ima prebivalište neprekidno pet godina od 1991. godine”.

“Kako se organizirana gradnja stanova u navedenom slučaju provodi u Gradu Imotskom, prednost pri stambenom zbrinjavanju ostvaruju stradalnici iz Domovinskog rata koji su podnijeli zahtjev za stambeno zbrinjavanje i uvršteni su na važeću Listu prvenstva, koji imaju prebivalište na području Grada Imotskog neprekidno pet godina i za koje je u upravnom postupku utvrđeno da ne postoje Zakonom propisane zapreke za stambeno zbrinjavanje dodjelom stambenoga kredita za kupnju stana (dodjele stana). Budući da su najmanji stanovi u Imotskom površine 66 m2, ne mogu se dodjeljivati stradalnicima iz Domovinskog rata čija je pripadajuća površina iz članka 90. Zakona manja od 45 m2, odnosno višak kvadrata korisnik je dužan platiti po tržišnoj cijeni”. Da je upleten u slaganje liste prioriteta, demantirao je gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić. (24sata.hr)

Posljednje objavljeno

Započeli su radovi sanacije odlagališta otpada „Sodol“

OgPortal

Okrutni maloljetnici napali beskućnika i sve snimili: ‘Bilo ih je 7, nisam mogao protiv njih’

OgPortal

Hitni sastanci u EMA-i nakon odgode isporuke cjepiva Johnson&Johnsona, oglasio se i HZJZ

OgPortal

Poziv za predaju ponuda predavača u programima obrazovanja odraslih

OgPortal

Ogulinka Milana Kalmar jedina je certificirana postpartum doula na središnjem području Hrvatske

OgPortal

Milanović se sastao s braniteljima: ‘Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU‘

OgPortal