Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Kontrole u kafićima i restoranima – što točno znači “otvorena terasa”?

terasa ist

Epidemiološka situacija opet se pogoršava pa su pojačane kontrole u kafićima i restoranima, koji na otvorenim terasama mogu posluživati goste. No problem je što su neke terase zatvorene, a to pogoduje širenju zaraze. Otvorenom terasom smatra se ona koja ima otvoreno više od polovice pripadajućih stijena. Sve manje od toga može se nazvati kršenjem mjera. Usto, razmak između stolova najčešće nije prema propisima, a gosti su bez maske. Inspektori stoga najavljuju strože kontrole. U Šibeniku su jedva dočekali sunce i dan bez bure. Mnoge su terase više pune nego prazne. Maske se ne nose, ali drži se razmak.

– Jedino za wc ljudima treba napomenut da stave masku, svi se drže mjera, rekao je konobar Adrian Popović.

– Naše je mišljenje da bi se i svi ostali trebali u potpunosti pridržavati svih aspekata mjera kako bismo bili spremni za turističku sezonu i kako bi stvorili preduvjete da se ta turistička sezona i dogodi, kazao je ugostitelj Hrvoje.

Međutim – nije sve tako jednostavno. I dok jedni doista paze. Ima i slučajeva da ljudima padne mrak na oči zbog nepoštovanja mjera.

– Konobar poslužuje te terase, hermetički zatvorene, one su pune, ja ne znam kako će to sve skupa proći, kazao je jedan Šibenčanin.

Takav jedan slučaj – zatvorene ostakljene terase – u Karlovcu su prijavili Civilnoj zaštiti. Izišli su na teren. Terasa mora biti većim dijelom – otvorena. U Stožeru civilne zaštite Karlovačke županije nadaju se da će češćim kontrolama ljude natjerati da se pridržavaju mjera.

Dario Čavlović iz Civilne zaštite grada Karlovca kazao je da Civilna zaštita gleda da je preko 51 posto terasa otvorena, te da postoji razmak između stolova. Dodao je da se ljudi većinom pridržavaju mjera, ali ako pojedinci spoje stolove onda ih opomenu. I vlasnici kafića tako postaju Covid redari.

– Izmaknemo stolove i stolice tako da oni ni nemaju s čim puno smanjivati taj razmak, istaknuo je vlasnik ugostiteljskog objekta Domagoj Sablić.

Dva puta dnevno kontroliraju se svi; i pekare, mesnice, kladionice, restorani. Kontrolira se poštovanje mjera i u javnim ustanovama. Čavlović je naglasio kako će krenuti jedna ekipa koja će stajati pred vrtićima da vide nose li roditelji maske.

Karlovčani misle da bi se više trebalo pridržavati mjera. Stožer civilne zaštite Karlovačke županije osnovat će još jedan tim za kontrolu provođenja mjera. S obzirom na to da u toj županiji broj oboljelih raste – odluka je da se maske nose i na otvorenom gdje se okuplja veći broj ljudi. (hrt)

Posljednje objavljeno

Rad pedijatrijske ordinacije u jednoj smjeni

OgPortal

Zoran Mamić: Podnio sam zahtjev za odsluženjem kazne u Bosni i Hercegovini!

OgPortal

Apel ravnateljice Doma zdravlja Zlate Kurelac

OgPortal

Žena i muškarac s Krka ostali bez više od milijun kuna, policija: ‘Ovo su najčešće online prevare‘

OgPortal

Tomislav Boljar (HSS) i Katarina Srakočić (SDP) traže povjerenje Dugorešana za još jedan mandat: Nastavljamo kadi smo stali

OgPortal

Došli na cijepljenje na Velesajam, dočekalo ih neugodno iznenađenje: ‘Netko za ovo treba odgovarati!‘

OgPortal