Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

U Primorsko-goranskoj su pooštrili mjere. Ako se širenje virusa ne uspori slijedi zatvaranje terase

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, Vladimir Mićović, govorio je o stanju s koronavirusom toj županiji, rekavši kako je pooštravanje mjera bilo nužno.Za Dnevnik televizije N1 kaže da imaju povećanje slučajeva od četiri posto, te kako su se koncentrirali na zatvorene prostore jer smatraju da oni predstavljaju problem. “I civilna zaštita i komunalni redari, i ljudi u lokalnim samoupravama, svi trebaju zajedno djelovati”, rekao je, dodavši kako će se kontrole ugostitelja pojačati.

Žele napraviti najbolje moguće u sljedećih 14 dana
Mićović je rekao kako Stožer želi napraviti najbolje u sljedećih 14 dana i spriječiti širenje zaraze te polučiti najbolje efekte s najmanje žrtava. Otkrio je za N1 i kako je njihov županijski stožer tražio zatvaranje muzeja i kina te dodao kako je to Nacionalni stožer odbio.

“U zatvorenim prostorima detektiramo širenje zaraze, grupiranje klastera… Ima sigurno i drugih prostora osim muzeja. Tendencija je bila na onome gdje smo smatrali da možemo polučiti najbolje efekte”, rekao je. Dodao je kako se nada da zatvaranje terasa neće biti potrebno, ali to nije isključio. “Ako ove mjere, koje se zaista pooštravaju, ne daju efekt, morat ćemo razmišljati i o tome”, zaključio je za N1.

Kakvo je stanje u Primorsko-goranskoj?
U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 351 novozaražene osobe, a testirana su 1224 uzorka, izvijestili su ranije u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.Ozdravile su 152 osobe ozdravilo, pa je sada u toj županiji aktivno 2729 slučajeva covida-19. Udjel nalaza pozitivnih na koronavirus u broju laboratorijski obrađenih testova je 28,9 posto. U riječkoj bolnici liječi se 107 oboljelih od covida-19, od njih 12 uz pomoć respiratora.

Udjel bolnički liječenih osoba u broja aktivnih slučajeva je i dalje stabilan, 3,9 posto. Najviše oboljelih i dalje je u Rijeci i okolici te među radnom populacijom. Iz stožera ističu da laboratorijski obrađena 1224 uzorka ukazuju da je i dalje u Primorsko-goranskoj županiji najviše testiranih u odnosu na druge županije./telegram.hr/