Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Beroš o dugu: Mogao bi se povećati stupanj izdvajanja iz naših plaća

Vili Beroš ist

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se javnosti nakon što je veledrogerija Medika danas objavila kako obustavlja dostavu lijekova svim bolnicama u Hrvatskoj, osim jednoj u Lovranu.

Na početku je rekao kako su duboko svjesni problema dugova prema veledrogerijama te da se radi o “kroničnoj boljki” zdravstva koja traje već desetljećima.

“Imamo određeno utemeljenje za rješavanje tog problema u ovom trenutku. Ministarstvo zdravstva djeluje u okviru svog proračuna i ne može riješiti problem bez Vlade i Ministarstva financija. Imamo određeno rješenje u pogledu ubrzanog proračunskog transfera koji ćemo predstaviti sutra na sastanku”, rekao je.

“Radit ćemo sve da nitko ne ostane bez lijekova”
Rekao je i kako vjeruje da će sve krenuti u dobrom smjeru.

“Sutra imamo sastanak s predstavnicima veledrogerijama. Svjesni smo problema i predložit ćemo rješenje usuglašeno s Ministarstvom financija. Radit ćemo sve da nijedan građanin ne ostane bez lijekova”, rekao je.

Na pitanje zašto se prije nije nešto poduzelo te zašto se ne javlja na telefon ministar je rekao kako se takve stvari ne rješavaju telefonom.

“O iznosima trenutačno ne mogu odgovoriti, riječ je o kratkoročnom rješenju za nekoliko mjeseci…” kazao je.

Veća izdvajanja iz plaća
Upitan je i uključuje li spomenuti plan poskupljenje zdravstvenih usluga, ministar je kazao “ne direktno”, no potom dodao: “Mogao bi se povećati stupanj izdvajanja iz naših plaća.”

Podsjećamo, dug prema veledrogeriji Medika popeo se na dvije milijarde kuna, a predsjednik uprave Jasminko Herceg za DNEVNIK.hr kazao je kako je situacija neodrživa te je ugroženo isplaćivanje njihovih obveza, uključujući i plaće radnika.

Premijer Andrej Plenković danas je najavio kako će ministar Beroš i ministar financija Zdravko Marić razgovarati s predstavnicima veledrogerija te će im sredstva biti isplaćena. (N1)

Posljednje objavljeno

Okrutni maloljetnici napali beskućnika i sve snimili: ‘Bilo ih je 7, nisam mogao protiv njih’

OgPortal

Hitni sastanci u EMA-i nakon odgode isporuke cjepiva Johnson&Johnsona, oglasio se i HZJZ

OgPortal

Poziv za predaju ponuda predavača u programima obrazovanja odraslih

OgPortal

Ogulinka Milana Kalmar jedina je certificirana postpartum doula na središnjem području Hrvatske

OgPortal

Milanović se sastao s braniteljima: ‘Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU‘

OgPortal

Možemo! Karlovac i Nova ljevica – Loše upravljanje pandemijom u Karlovačkoj županiji

OgPortal