Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Svjetski čelnici: Nova pandemija je pitanje vremena

medicinski laboratorij ist

U južnom dijelu Brazila uočen je iznenadni porast stope smrtnosti od koronavirusa među mlađim i sredovječnim osobama, nakon što je na tom području utvrđena nova varijanta virusa poznata kao P1. Istodobno, svjetski čelnici prizivaju novi globalni sporazum, kao pripremu za buduće pandemije.
COVID je za sve najveći izazov nakon Drugog svjetskog rata – procjena je 24-ero svjetskih lidera među kojima su njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanule Macron, britanski premijer Boris Johnson… Prizivaju novi globalni sporazum koji će pomoći svijetu da se pripremi za buduće pandemije. Još jedna pandemija ili zdravstvena kriza pitanje je vremena – i to “ne ako, već kada”.

Pandemija je pokazala i da “nitko nije siguran dok svi nisu sigurni”.

  • Moramo drastično pojednostaviti svoj odgovor na Covid. Prespori smo, sve je previše složeno, previše smo zapeli u svojim birokracijama, mislim da svi tome svjedočimo. Moramo ići brže i jače, to je lekcija koju bismo svi trebali naučiti – poručio je francuski predsjednik Emmanule Macron.

Oboljeli umiru dok čekaju red za prijem u bolnicu… U Brazilu kaos… Prema vladinim podacima, diljem zemlje više od 6.000 ljudi čeka krevet na odjelu Intenzivne njege.

  • Gledate osobu koja umire i ne možete baš ništa učiniti da to spriječite – kaže Jose Roberto Inacio, sin preminulog od Covida.

Unatoč svemu, predsjednik Jair Bolsonaro nastavlja ismijavati mjere kojima se preporučuje ostanak kod kuće. Rijetko nosi masku, ne planira se cijepiti. Poručuje Brazilcima da “prestanu kukati” zbog broja mrtvih, sada ih je više od 300 000 – što je, nakon Sjedinjenih Država, druga najveća smrtnost na svijetu. Zbog svega, nakon ministra zdravstva u jednom su danu ostavke podnijeli i ultrakonzervativni ministar vanjskih poslova Ernesto Araújo te obrane Fernando Azevedo e Silva.

Slovačka je ostala bez premijera. Ne obavijestivši koalicijske partnere, Igor Matovič naručio je rusko cjepivo Sputnjik V, koje još nema odobrenje Europske agencije za lijekove.

  • Prema ugovoru, u sljedeća dva mjeseca primit ćemo milijun doza cjepiva, što će biti dovoljno za pola milijuna građana – kaže Matovič, premijer Republike Slovačke na odlasku.

Predsjednica Zuzana Čaputova za novog je mandatara imenovala ministra financija Eduarda Hegera. Iako se stanje u zemlji počelo poboljšavati, lockdown ostaje na snazi tijekom Uskrsa.

Poljska je vlada uvela nove propise o karanteni za putnike iz inozemstva.

  • Za putnike iz schengenske zone karantena će biti obavezna ako ne posjeduju valjani negativni test ne stariji od 48 sati – pojasnio je Marcin Horala, zamjenik ministra infrastrukture.

Svi ostali putnici u karantenu će čak i ako imaju negativan PCR test. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Novi potres u Hrvatskoj, epicentar mu je bio blizu Karlovca: ‘Zatutnjalo je, a onda i zaljuljalo’

OgPortal

Troje članova svemirske postaje sigurno sletjelo na Zemlju

OgPortal

Bolnica Karlovac od ponedjeljka prima samo hitne i onkološke pacijente: Imamo prostora i opreme, ali ljudski nam kapaciteti nisu bezgranični

OgPortal

Zoretić najavio pojačan tempo: Do kraja lipnja u Karlovačkoj županiji bit će cijepljeno još bar 60.000 ljudi; imat ćemo 60 posto procijepljenosti

OgPortal

Milanović o Berošu: Očito nema podršku svog šefa, on je tu da ga se potroši

OgPortal

Draženka Polović kandidatkinja za gradonačelnicu, Dimitrije Birač za zamjenika: Nemamo ortake, ni svoje ljude, nego sugrađane i suradnike koji žele Karlovac jednakih prilika za sve

OgPortal