Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Bidenova administracija obećala da će posvuda braniti ljudska prava

Joe Biden 234 ist

Američka administracija Joea Bidena obećala je u utorak da će braniti ljudska prava “posvuda” u svijetu, i kod partnera Sjedinjenih Država, čime obilježava prekid sa selektivnom i “tihom” diplomacijom Donalda Trumpa.

– Trend ljudskih prava i dalje se kreće u krivom smjeru u svim dijelovima svijeta, istaknuo je državni tajnik Antony Blinken tijekom predstavljanja godišnjeg izvješća američke diplomacije o toj temi.

On je inzistirao na “genocidu nad većinski muslimanskim Ujgurima u kineskoj regiji Xinjiang i na represiji koju provode mjanmarske oružane snage nad prosvjednicima koji upozoravaju na državni udar u veljači. Ali spomenuo je i uhićenja oporbe u Rusiji, nasilje nad prosvjednicima u Bjelorusiji, zlostavljanje stanovnika Jemena, zločine u etiopskoj regiji Tigre i pogubljenja, prisilne nestanke i mučenja koja provodi sirijski režim”.

Ali nije najavio nikakve kaznene mjere, dok sankcije Kini i Mjanmaru nisu donijele nikakav rezultat osim protusankcija Pekinga.

– Upotrijebit ćemo sve alate naše diplomacije za obranu ljudskih prava i da počinitelji odgovaraju za zlostavljanja, upozorio je Blinken i precizirao da će Washington uvijek pokušati voditi akcije zajedno sa saveznicima, poput nedavno protiv Rusije, Mjanmara i Kine.

Jamčio je da će se Bidenova administracija “usprotiviti kršenju ljudskih prava svuda gdje se ona događaju, bez obzira jesu li počinitelji protivnici ili partneri”.

Od stupanja na vlast u siječnju, demokratska vlada pokušava pokazati da su joj ljudska prava u središtu njezine diplomacije i ne oklijeva upozoravati na odluke zemalja poput Turske. Kao i svake godine godišnje izvješće o ljudskim pravima nabraja zlostavljanja koja čine ključni partneri Washingtona, poput Egipta, Indije ili Saudijske Arabije. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

MOJA PRIČA Dragica Luketić, predsjednica udruge ‘Radost’ iz Ogulina

OgPortal

Sufinanciranje troškova sterilizacije i kastracije pasa i mačaka

OgPortal

Organizirat će se punktovi za masovno cijepljenje

OgPortal

Greške s platformom Cijepise, Beroš: Isprike svima, sve ćemo još provjeriti

OgPortal

Zaplijenjena dva kilograma amfetamina i tisuću tableta MDMA

OgPortal

Kapsula Crew Dragon s posadom lansirana prema ISS-u

OgPortal