Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Država New York donijela zakon o legalizaciji rekreacijske marihuane

marihuana 2343 ist

Zastupnici države New York donijeli su u utorak zakon o legalizaciji rekreacijske marihuane, a guverner Andrew Cuomo rekao je da će ga potpisati.

U 14 američkih država i Distriktu Columbiji dopuštena je upotreba kanabisa, a njima će se priključiti i New York nakon što su zakon podržala oba doma, u kojima Cuomova Demokratska stranka ima veliku većinu.

“Predugo je zabrana kanabisa neproporcionalno usmjerena na obojene zajednice sa strogim zatvorskim kaznama”, rekao je Cuomo u izjavi.

“Ovaj ključni zakon osigurava pravdu za dugo marginalizirane zajednice, obuhvaća novu industriju koja će jačati gospodarstvo i uspostavlja značajne sigurnosne mjere za zaštitu javnosti.”

Cuomoov ured rekao je da bi se promjenom moglo ostvariti dodatnih 350 milijuna dolara godišnjih poreznih prihoda i otvoriti deseci tisuća radnih mjesta.

Zakon će odraslima starijima od 21 godine omogućiti kupnju kanabisa i uzgoj biljaka za osobnu potrošnju kod kuće, s planom da se neka sredstva preusmjere na liječenje ovisnosti i obrazovanje.

New York bi automatski brisao evidenciju ljudi s prošlim presudama za kaznena djela povezana s marihuanom koja više ne bi bila kriminalizirana.

Zakon bi također ukinuo kazne za posjedovanje do 85 grama droge, novo ograničenje osobnog posjedovanja. Postojeći program medicinske marihuane bio bi proširen.

Država planira oporezivati ​​prodaju marihuane s devet posto, a prihodi od dodatnih četiri posto poreza podijeljeni su između lokalne i županijske vlade.

Potez dolazi u razdoblju kad se Cuomo suočava s istragom zbog navodnog obrasca seksualnog uznemiravanja i zastrašivanja zaposlenica, kao i optužbi da je njegova administracija organizirala prikrivanje smrtnih slučajeva u staračkim domovima u vezi s covidom-19.(N1)

Posljednje objavljeno

Novi potres u Hrvatskoj, epicentar mu je bio blizu Karlovca: ‘Zatutnjalo je, a onda i zaljuljalo’

OgPortal

Troje članova svemirske postaje sigurno sletjelo na Zemlju

OgPortal

Bolnica Karlovac od ponedjeljka prima samo hitne i onkološke pacijente: Imamo prostora i opreme, ali ljudski nam kapaciteti nisu bezgranični

OgPortal

Zoretić najavio pojačan tempo: Do kraja lipnja u Karlovačkoj županiji bit će cijepljeno još bar 60.000 ljudi; imat ćemo 60 posto procijepljenosti

OgPortal

Milanović o Berošu: Očito nema podršku svog šefa, on je tu da ga se potroši

OgPortal

Draženka Polović kandidatkinja za gradonačelnicu, Dimitrije Birač za zamjenika: Nemamo ortake, ni svoje ljude, nego sugrađane i suradnike koji žele Karlovac jednakih prilika za sve

OgPortal