Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Novi udar s Pantovčaka: ‘Plenković laže, evo dokaza da je MUP odbio zajedničko polaganje vijenaca‘

milanović dokumenti plitvice

Poslali su i dokumente koji, kažu, dokazuju da govore istinu i da su se obratili premijeru oko obilježavanja akcije “Plitvice”

 

Iz Ureda predsjednika Zorana Milanovića medijima je u srijedu poslijepodne stiglo priopćenje koje potpisuje glasnogovornik Nikola Jelić, a u kojem se optužuje premijera Andreja Plenkovića da laže kad govori da mu predsjednik Republike nije predložio zajedničko polaganje vijenca na obljetnici akcije “Plitvice”.

Iz Milanovićeva ureda medijima su poslali i dokumente koji su, kako pišu, dokaz da Plenković ne govori istinu.

Milanović je danas rekao kako su mu prijedlog o zajedničkom polaganju vijenca odbili iz epidemioloških razloga. “Vjerojatno da međedi ne pokupe koronu na otvorenom prostoru. Nije sabotirao mene, sabotirao je Hrvatsku. Ali, kad umre netko tko ima pet optužnica – hiljadu ljudi”, rekao je predsjednik.
Ubrzo mu je stigao i odgovor premijera Plenkovića koji je rekao kako je za opciju zajedničkog polaganja vijenaca na Plitvicama prvi put čuo u medijima te da nije bilo predviđeno nikakvo zajedničko polaganje vijenaca. Rekao je i da je MUP sve organizirao te da ih nitko nije pitao za zajednički protokol.

No, iz Milanovićeva Ureda to sve demantiraju. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti, a niže možete pogledati i dokumente na koje se referiraju.

– Zbog interesa i istinitog informiranja javnosti o današnjem obilježavanju 30. obljetnice akcije „Plitvice“, moramo konstatirati, a i dokazat ćemo, kako predsjednik Vlade Andrej Plenković opet – laže.

Laže, kada tvrdi da „nas nitko nije pitao za zajednički protokol“. Ne samo da je Ured Predsjednika Republike pitao, već je i predložio organizatorima zajednički vijenac državnog vrha. Predložili smo to direktno organizatoru, Ministarstvu unutarnjih poslova Vlade RH, dakle ministarstvu koje vodi Plenkovićev potpredsjednik Vlade, Davor Božinović. MUP je to odbio i donio odluku da neće biti zajedničkog vijenca državnog vrha, pravdajući se „epidemiološkom situacijom“.

Krenimo redom u razotkrivanju Plenkovićeve laži. Pravdajući se „epidemiološkom slikom“, MUP je 22. ožujka 2021. obavijestio Predsjednika Republike da će se počast na Plitvicama odavati „sukcesivnim dolascima delegacija“ koji će biti „dogovoreni na razini Protokola“. (dokument 1)

Protokol Predsjednika Republike 25. ožujka 2021. stoga MUP-u „predlaže, ukoliko će polaganju vijenaca i paljenju svijeća prisustvovati Predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Vlade Republike Hrvatske, zajednički vijenac državnog vrha.“ (dokument 2).

Istoga dana, iz MUP-a stiže odgovor u kojemu ignoriraju prijedlog o zajedničkom vijencu i – uz ponovno pozivanje na epidemiološku situaciju – najavljuju organizaciju sukcesivnog dolaska izaslanstava. (dokument 3)

„S obzirom da nismo dobili odgovor na naš prijedlog, znači li to da je prijedlog Predsjednika Republike odbijen?“, ponovio je pitanje Protokol Ureda Predsjednika u svom dopisu MUP-u. (dokument 4)

U konačnici, MUP odgovara da ostaju pri svojoj odluci da se vijenci polažu sukcesivno, prema satnici koju su oni odredili i zaključuju: „Ništa drugo osim navedenog nije nam bila vodilja prilikom odluke da se ne polaže zajednički državni vijenac, nego svaka institucija posebno“. (dokument 5)

Eto, dokazi da Plenković laže. (jutarnji.hr)

Dokumenti 1 5 by Jutarnjiredakcija

 

Posljednje objavljeno

Novi potres u Hrvatskoj, epicentar mu je bio blizu Karlovca: ‘Zatutnjalo je, a onda i zaljuljalo’

OgPortal

Troje članova svemirske postaje sigurno sletjelo na Zemlju

OgPortal

Bolnica Karlovac od ponedjeljka prima samo hitne i onkološke pacijente: Imamo prostora i opreme, ali ljudski nam kapaciteti nisu bezgranični

OgPortal

Zoretić najavio pojačan tempo: Do kraja lipnja u Karlovačkoj županiji bit će cijepljeno još bar 60.000 ljudi; imat ćemo 60 posto procijepljenosti

OgPortal

Milanović o Berošu: Očito nema podršku svog šefa, on je tu da ga se potroši

OgPortal

Draženka Polović kandidatkinja za gradonačelnicu, Dimitrije Birač za zamjenika: Nemamo ortake, ni svoje ljude, nego sugrađane i suradnike koji žele Karlovac jednakih prilika za sve

OgPortal