Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

State Department: U Hrvatskoj nasilje nad novinarima, zastrašivanje i cenzura

novine

Američki State Department objavio je 45. godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u zemljama svijeta. Kao probleme u Hrvatskoj dokument spominje slučajeve nasilja nad novinarima, zastrašivanje i cenzuru; postojanje kaznenog zakona o kleveti; neopravdano policijsko nasilje nad ilegalnim migrantima; korupciju, diskriminaciju pripadnika etničkih manjina, posebno Roma i Srba.- Vlada je poduzela značajne korake u procesuiranju i kažnjavanju pojedinaca koji su ugrozili ljudska prava drugih, navodi se u izvješću.

Nestale osobe

Ministarstvo branitelja izvijestilo kako je i dalje 1869 neriješenih slučajeva nestalih osoba tijekom Domovinskog rata. Još uvijek je nepoznata sudbina 1468 osoba, a traga se za posmrtnim ostacima 401 osobe iz tog razdoblja.

O pravosuđu

Smanjen broj predmeta, ali dugotrajna suđenja jedan od glavnih problema u pravosuđu.

Restitucija imovine

Vlada je odobrila Terezinsku deklaraciju, ali nisu uspostavljeni pravni mehanizmi za rješavanje povrata imovine otete tijekom holokausta.

Sloboda izražavanja, uključujući i medijske slobode

Neovisni mediji bili su aktivni, iznosili stavove bez ograničenja. Nevladine organizacije izvjestile su da se Vlada nedovoljno pozabavila problemom prijetnji novinarima što ima negativan utjecaj na slobodu medija.

U strahu od internetskog uznemiravanja, tužbi, uznemiravanja od strane političara ili gubitka posla prisutna je autocenzura novinara u praćenju određenih tema.

Prema reultatima godišnjeg istraživanja koje je provelo Hrvatsko novinarsko društvo protiv novinara i medija u 2020. je podneseno 905 tužbi, zatražene su odštete u visini od 68 milijuna kuna.

Korupcija

Izvješće spominje nekoliko slučajeva korupcije i sudske postupke koji se vode protiv bivših visokih državnih dužnosnika. Spominju se afere Krš-Pađene i JANAF. (hrt)

Posljednje objavljeno

Mladić s nedopuštenog partyja u Belgiji bježao pred policijom. Pao je i poginuo

OgPortal

Sindikat znanosti traži upravni nadzor izbora dekana na Hrvatskim studijima

OgPortal

Udruga “Drvo života” uključila se u projekt “Siguran dom”

OgPortal

Papa vodio misu sa zatvorenicima i izbjeglicama

OgPortal

Nedjeljom u 2: Tomislav Tomašević

OgPortal

U Beču uhićenja prosvjednika protiv epidemijskih mjera

OgPortal