Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Što se mijenja od sutra? Stožer postrožuje i neke mjere u cijeloj zemlji

nac stožer 24 03 ist

Danas će Nacionalni stožer predstaviti mjere koje će vrijediti od 1. travnja. Premda se sada većina promjena mjera događa na razini županijskih stožera jer je Nacionalni stožer uveo takav model, ipak će biti nekih promjena i na razini cijele Hrvatske.

Od 1. travnja će se, piše Index, na nacionalnoj razini postrožiti mjere u dva segmenta.

Zatvaranje sporta u zatvorenom i dječjih igraonica
Jedan se odnosi na sport u zatvorenom. Od četvrtka bi se trebali zabraniti treninzi i sportsko-rekreativne aktivnosti u zatvorenom, osim za vrhunske sportaše.

“Nema smisla da djeca budu online, a da istovremeno idu u zatvorene sportske dvorane. Kad su u pitanju odrasli, iako smo jasno rekli da su u zatvorenom dozvoljeni samo sportovi bez kontakata, svjesni smo da se u zatvorenom igraju nogomet i košarka”, rekao je Indexu izvor blizak Stožeru. Dodao je kako su dolaskom toplijeg vremena stvoreni još bolji uvjeti za bavljenje sportom na otvorenom koje je manje rizično kad je u pitanju zaraza.

Teretane bi trebale ostati otvorene.

Drugo postrožavanje odnosi se na dječje igraonice i radionice, koje bi također privremeno trebale biti zatvorene. Plesne škole su od ranije zatvorene.Od 1.4. na snagu će stupiti još jedna promjena u mjerama, no ne radi se o postrožavanju mjera, nego o novim pravilima za prelazak granice.

U Hrvatsku će se odsad moći ući s negativnim PCR testom ili nekim od antigenskih testova koje u ovu svrhu priznaje i EU, ali i s potvrdom o cijepljenju ili potvrdom o preboljenom covidu-19 u posljednjih šest mjeseci.

Ova odluka na hrvatskim granicama počet će primjenjivati već od četvrtka, a riječ je o regulativi koju će usvojiti i EU. Hrvatskoj još predstoji modificirati aplikaciju za ulazak u Hrvatsku, za što će vjerojatno trebati vremena. Ovakve mjere bi na granici, saznajemo, trebale ostati kroz cijelo ljeto.

Zasad se ne razmišlja o skraćivanju radnog vremena kafića u cijeloj zemlji
Zasad se ne razmišlja o skraćivanju radnog vremena kafića u cijeloj zemlji, baš kao što zasad nema govora o generalnom zatvaranju terasa. No iz Stožera napominju da se mjere mogu mijenjati i, ako bude trebalo, postrožavati i prije 15. travnja, do kada će službeno biti propisane.

Za Uskrs neće biti posebnih mjera za crkve, nego ostaje na snazi mjera kojom se dozvoljava najviše 25 ljudi, koja se često krši. No, za razliku od Božića, neće biti ni blažih mjera za crkve kojima se propisivao i veći dopušteni broj ljudi na misama.

Stožer zadovoljan većom aktivnošću lokalnih stožera
Danas bi Nacionalni stožer trebao propisati preporuke pojačanog nadzora pridržavanja uvedenih nužnih epidemioloških mjera, što je zapravo nastavak uputa koje je Stožer već izdao lokalnim stožerima, a tiče se većeg nadzora i strožeg kažnjavanja nepridržavanja mjera.

I dok Nacionalni stožer, barem zasad, ne razmišlja o skraćivanju radnog vremena kafića, takvu će mjeru tražiti splitski stožer. Iz Stožera su općenito zadovoljni pojačanom aktivnošću lokalnih stožera, pa i onih koji su donedavno bili neaktivni, ali su se ipak probudili.

“Svi će shvatiti da i njima i nama cijela turistička sezona ovisi o tome koliko će biti aktivni i angažirani u predlaganju i provođenju mjera. I trajanje sezone ovisi o tome. Aktivnost lokalnih stožera je ključna u suzbijanju virusa, bez toga nema uspjeha jer su lokalni stožeri oni koji primjenjuju i nadziru mjere i onda kada se one donose na nacionalnoj razini”, kaže Indexov sugovornik blizak Stožeru. Zasad najstrože mjere predlaže Splitsko-dalmatinska županija. (N1)

 

Posljednje objavljeno

MOJA PRIČA Dragica Luketić, predsjednica udruge ‘Radost’ iz Ogulina

OgPortal

Sufinanciranje troškova sterilizacije i kastracije pasa i mačaka

OgPortal

Organizirat će se punktovi za masovno cijepljenje

OgPortal

Greške s platformom Cijepise, Beroš: Isprike svima, sve ćemo još provjeriti

OgPortal

Zaplijenjena dva kilograma amfetamina i tisuću tableta MDMA

OgPortal

Kapsula Crew Dragon s posadom lansirana prema ISS-u

OgPortal