Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Plan zapošljavanja ambiciozan poput svemirske utrke

bijela kuća

Američki predsjednik Joe Biden ocijenio je da je njegov plan zapošljavanja, vrijedan više od dva bilijuna dolara, koji je naišao na republikanski i korporativni otpor, ambiciozan poput svemirske utrke prije više desetljeća.
Bidenov “Američki plan zapošljavanja” trebao bi preoblikovati najveće svjetsko gospodarstvo i SAD-u omogućiti da bude uspješniji od Kine.

Korporativnu Ameriku Plan dovodi u neugodnu poziciju, jer vlada stvara milijune radnih mjesta gradeći infrastrukturu, poput cesta, rješava klimatske promjene i potiče usluge poput skrbi za starije osobe, prenosi Reuters.

-To je ulaganje jednom u generaciji, različito od svega što smo vidjeli ili učinili otkako smo prije više desetljeća izgradili međudržavni sustav autocesta i svemirsku utrku, rekao je Biden otkrivajući program u Pittsburghu.

Poručio je da mu nije bilo teško tražiti od velikih kompanija da “plate račun”. Najavio je kako će “stati na kraj” korporacijama poput Amazona koje plaćaju malo ili ništa saveznih poreza.

U brifing dokumentu koji je objavila Bijela kuća stoji da Bidenov infrastrukturni plan povećava stopu poreza na dobit i mijenja porezni zakon kako bi zatvorio ‘rupe’ koje tvrtkama omogućuju prebacivanje dobiti u inozemstvo.

Bidenov drugi financijski izdašan zakonski prijedlog u dva mjeseca mandata otvara sukob u američkom Kongresu. Njegovi se članovi uglavnom slažu da su potrebna ulaganja, ali su podijeljeni oko ukupnog iznosa i programa koji se tradicionalno smatraju socijalnim uslugama.

Zajedno s njegovim nedavno donesenim paketom pomoći za koronavirus od 1,9 bilijuna dolara, Bidenova infrastrukturna inicijativa dala bi saveznoj vladi veću ulogu u američkom gospodarstvu nego što je imala generacijama, čineći 20 posto ili više ukupne godišnje proizvodnje. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Mladić s nedopuštenog partyja u Belgiji bježao pred policijom. Pao je i poginuo

OgPortal

Sindikat znanosti traži upravni nadzor izbora dekana na Hrvatskim studijima

OgPortal

Udruga “Drvo života” uključila se u projekt “Siguran dom”

OgPortal

Papa vodio misu sa zatvorenicima i izbjeglicama

OgPortal

Nedjeljom u 2: Tomislav Tomašević

OgPortal

U Beču uhićenja prosvjednika protiv epidemijskih mjera

OgPortal