Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Capak: ‘U tjedan dana broj novih slučajeva porastao nam je za 42 posto‘

capak

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je  konferenciju za medije na kojoj su objavljeni novi podaci o koronavirusu u Hrvatskoj.

Podsjetimo, u posljednja 24 sata zabilježena su 2362 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 13111, ranije je izvijestio Stožer u priopćenju. Među njima su 1 464 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 153 pacijenta. Preminulo je 29 osoba.

Uvodno se obratila Vesna Katalinić-Janković.

– U protekla 24 sata zabilježeno je 2362 nova slučaja. Broj oboljelih aktivnih je 13111. Broj pozitivnih od 25. veljače do danas je 276 416. U protekla 24 sata testirano je 8697 osoba, a postotak pozitivnih je 27,2 posto. Na bolničkom liječenju je 1464 osobe od kojih je 153 na respiratoru. U odnosu na jučer na respiratoru je 16 novih. 257 309 osoba se do danas oporavilo, u 24 sata 1670. U 24 sata imamo 29 preminulih, ukupna brojka je 5996. Među preminulima samo tri osobe imaju jedan komorbiditet ostale više njih. S 1. travnja utrošeno je 498 417 doza cjepiva i cijepljeno 404 518 osoba – kazala je Katalinić-Janković.

– Danas smo imali 2362 novooboljele osobe od 8697 testiranih u zadnja 24 sata. 26.3. imali smo 1802 novooboljele od 8003 testiranja, tjedan prije toga 1112 od 6553 testiranih. U ovome tjednu u pet dana imali smo 9194 novooboljele osobe, a u prošlom je za pet dana bilo 6472 osobe. Ovaj tjedan je postotni porast 42,1 posto. 508,8 je incidencija, najviša je u Primorsko-goranskoj, a najniža u Istarskoj županiji. Na ljestvici zemalja EU po 14-dnevnoj stopi incidencije na 100 tisuća stanovnika zauzimamo 13. mjesto od 27 zemalja EU. Ukupna kumulativna stopa mortaliteta je u RH 1470,4 što nas stavlja na 18. mjesto na ljestvici zemalja EU po tom pokazatelju. Udio pozitivnih u ukupnom broju testiranaj je danas 27,2 a prosjek zadnjih tjedan dana je 27,7 dok je prosjek u zadnjih 14 dana 19.5. Zaprimljeno je 2153 nuspojava na cjepivo, 1128 na Pfizerovo, 145 na Modernino i 878 na AstraZenecino cjepivo, dvije prijave ne znamo o kojem se cjepivu radi – kazao je Krunoslav Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da 747 tisuća doza Pfizerovog cjepiva treba doći u Hrvatskoj te da će se ta odluka danas operacionalizirati i dogovoriti dinamika isporuke.

Ministar Davor Božinović komentirao je prelazak granice i putnike u tranzitu.

– Oni moraju proći bez zadržavanja. Pravila su ista. Jučer je ušlo u Hrvatsku ukupno 43 500 ljudi, od čega 60 posto u tranzitu. Npr., 2019. koja je bila godina bez epidemije na isti dan je ušlo nešto više od 130 000 ljudi. Ono što smo zamijetili jučer je da je bilo vrlo malo ulazaka na području graničnih prijelaza u Istri i Primorsko-goranskoj županiji što znači da je bilo malo turističkih ulazaka u RH jer znamo da to nisu granični prijelazi preko kojih se ulazi da bi se tranzitiralo već da bi se boravilo u RH – kazao je Božinović.

Govorio je i o državljanima BiH koji će se nakon blagdana vraćati u Hrvatsku.

– BiH je u kategoriji trećih zemalja, tu postoje uvjeti koje treba zadovoljiti da bi se ušlo u RH. Naravno ukoliko su ljudi cijepljeni ili imaju dokaz o preboljenom covidu ili u konačnici ako nemaju ni jedno ni drugo onda je testiranje ne starije od 48 sati. Mislim da sam na prošloj pressici kazao da s obzirom na ukupnost situacije i u Europi vjerojatno neće doći, a i brojke pokazuju da je tome slučaj, do veće mobilnosti pogotovo kad znamo da su zemlje iz kojih dolazi najviše državljana Hrvatske dodatno pooštrile uvjete za ulazak, odnosno povaratk. Ne samo testiranje nego je obvezna i karantena – kazao je Božinović.

Beroš je komentirao neisporuku lijekova onkološkim pacijentima.

– Svjesni smo situacije. Nakon dogovora od srijede, iako sredstva od 900 milijuna kuna nisu isplaćena, mislim da će biti danas, postoje naznake problema s isporukom cjepiva. Od ravnatelja dobivamo obavijesti o problematici isporuke lijekova za najteže bolesnike. Tražili smo koncept koji bi bio zadovoljavajući i koji ću kao ministar podržati. Rješenje je direktno plaćanje potrebnih lijekova onkološkim pacijentima kako bi se omogućilo nesmetano dobivanje terapija cesijom. To će biti modalitet isporuke lijekova najpotrebitijim bolesnicima, razgovori su u tijeku s HZZO i veledrogerijama. Kao ministar mislim da je to dobra opcija, ali sam siguran da to mora biti privremena opcija plaćanja lijekova – kazao je Beroš te dodao da su reforme nužne.

Kazao je i da je ova korona kriza samo istaknula probleme u zdravstvenom sustavu.(jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Okrutni maloljetnici napali beskućnika i sve snimili: ‘Bilo ih je 7, nisam mogao protiv njih’

OgPortal

Hitni sastanci u EMA-i nakon odgode isporuke cjepiva Johnson&Johnsona, oglasio se i HZJZ

OgPortal

Poziv za predaju ponuda predavača u programima obrazovanja odraslih

OgPortal

Ogulinka Milana Kalmar jedina je certificirana postpartum doula na središnjem području Hrvatske

OgPortal

Milanović se sastao s braniteljima: ‘Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU‘

OgPortal

Možemo! Karlovac i Nova ljevica – Loše upravljanje pandemijom u Karlovačkoj županiji

OgPortal