Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Pravobraniteljica za djecu za Dnevnik HTV-a: Ne smijemo zatvarati oči pred nasiljem

Helenca Pirnat Dragičević ist

Radi se o zastrašujućem slučaju, odnosno slučaju gdje su ovakva strašna stradavanja djeca uvijek potresna. Istovremeno, slučaj je ozbiljna opomena i podsjetnik kako su djeca ranjiva i kako njihova dobrobiti, a ponekad i život, ovise o nama odraslima, rekla je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u središnjem Dnevniku HTV-a komentirajući šokantni slučaj ozlijeđene djevojčice iz Nove Gradiške.

Pravobraniteljica je rekla kako su se uključili u praćenje slučaja i tražili izvješće od policije i sustava za socijalnu skrb te preporučili ministarstvu da se poduzme nadzor kako bi se vidjelo što je Centar za socijalnu skrb poduzeo.

Na pitanje je li centar za socijalnu skrb propustio učiniti što je trebao, pravobraniteljica je rekla kako ne želi davati procjene dok ne budu dostupne sve informacije.

  • Važno je da se temeljito ispita što se dogodilo, je li bilo moguće izbjeći ovakvu situaciju, a isto tako važno je poduzeti sveukupnu zaštitu i druge djece koja su bila prisutna, poručila je.

Neke informacije u ovom slučaju su već poznate. Liječnici su potvrdili da je djevojčica ranije zlostavljanja, a otac je otprije poznat policiji. Postavlja se pitanje kako je moguće da se ovakvo sustavno zlostavljanje djeteta nije primijetilo?

  • Ono što je važno kada govorimo o zaštiti djece od nasilja u društvu, to je da svi sustavi s kojima dijete dolazi u doticaj, djeluju usklađeno tj. djeluju istovremeno i da si pomažu. Izuzetno su važna mjesta domovi zdravlja, vrtići, škole, gdje stručnjaci dolaze u svakodnevni kontakt s djetetom i mogu primijetiti znakove zlostavljanja i zanemarivanja. Oni su u zakonskoj obvezi prijaviti takav slučaj i intervenirati, uključiti socijalnu službu i zaštititi dijete, rekla je pravobraniteljica.

Pirnat Dragičević je rekla da prema podacima za 2020. Ured je primio 76 prijava koje se odnose na nasilje u obitelji i 64 prijave koje se odnose na zanemarivanje djece u obitelji.

  • One nisu pokazatelj stvarnog razmjera problema. One samo ukazuju na određene specifične teškoće odnosno pojave u funkcioniranju sustava zaštite djece od nasilja, rekla je pravobraniteljica dodajući da su podaci ministarstva unutarnjih poslova precizniji.

Prema podacima MUP-a broj kaznih djela povrede djetetovih prava u prošlog godini bio je 1849, što je 44 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Također, evidentirano je oko desetak tisuća prekršaja prema zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji.

  • Imamo izraziti i zabrinjavajući porast ovog oblika nasilja, upozorila je.

Prema pritužbama koje primaju, rekla je Pirnat Dragičević, velik je broj izravnih tjelesnih odnosno psihičkih zlostavljanja.

  • Sve više svjedočimo i višestrukom nasilju, ali svjedočimo i velikom broju slučajeva gdje su djeca svjedoci nasilja u obitelji, i to je jedan oblik nasilja nad djecom. Sve češće se prepoznaje i manipulativno ponašanje roditelja koji se nalaze u konfliktnim razvodima kao oblik emocionalnog zlostavljanja djece. Naime, kada bivši partneri vrše pritisak na dijete i na taj ga način nastoje otuđiti od roditelji. To su najčešći slučajevi zbog kojih se podnose pritužbe na naš Ured, rekla je.

Pravobraniteljica je upozorila i kako ova krizna situacija povećava rizik jer dovodi do poremećaja odnosno neugodnosti u funkcioniranju i životu obitelji.

  • Povećava se rizi za takve oblike ponašanja. Važno je da cijela zajednica funkcionira kao zaštitna mreža za djecu. Važno je osigurati i podršku roditeljima koji se sada u ovoj situaciji susreću s nekim drugačijim izazovima u svakodnevnoj brizi i odgoju djece. Važno je osigurati podršku, preventivnu aktivnost, važno je osvješćivati društvo, provoditi preventivne kampanje i preventivne aktivnosti za djecu i odrasle koje se odnose na samo nasilje, rekla je.

Pirnat Dragičević je apelirala da ne smijemo zatvarati oči nad nasiljem.

  • Nasilje se ne smije ignorirati, jer se ignorira patnja djeteta. Svatko tko ima saznanja ili sumnja da je neko zlostavljano ili zanemarivano, dužan je to prijaviti nadležnim institucijama koje će utvrđivati tu sumnju. Nije potrebno dokazati, dovoljno je sumnjati, poručila je pravobraniteljica svima koji se kolebaju da li prijaviti nasilje ili ne. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

MOJA PRIČA Dragica Luketić, predsjednica udruge ‘Radost’ iz Ogulina

OgPortal

Sufinanciranje troškova sterilizacije i kastracije pasa i mačaka

OgPortal

Organizirat će se punktovi za masovno cijepljenje

OgPortal

Greške s platformom Cijepise, Beroš: Isprike svima, sve ćemo još provjeriti

OgPortal

Zaplijenjena dva kilograma amfetamina i tisuću tableta MDMA

OgPortal

Kapsula Crew Dragon s posadom lansirana prema ISS-u

OgPortal