Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

“Svaka obitelj koja ima zaraženog člana postaje žarište”

U Hrvatskoj su u petak zabilježena 2362 nova slučaja zaraze koronavirusom. Pozitivno je bilo malo više od 27 posto testiranih, a novozaraženih je ovaj tjedan 42 posto više nego prošli. Preminulo je još 29 oboljelih. U bolnicama se liječe 1464 pacijenta, na respiratoru ih je 153. Zbog rasta broja zaraženih, povećavaju se kapaciteti bolničkih COVID odjela.

U KBC-u Splitu je sve veći broj bolesnika, ti bolesnici s najtežim oblicima bolesti su mlađe životne dobi nego što je to bilo ranije, sve više ih je na respiratoru, upozorio je ravnatelj te bolnice Julije Meštrović.

  • Svaka obitelj koja ima pojedinog člana zaraženog, postaje žarište i isto tako imamo nekakva druženja mladosti, međusobna druženja – čak ne u velikim grupama, ali i iz tih grupa širi se epidemija, upozorila je Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

Stožer civilne zaštite građane poziva da u ove blagdanske dane poštuju mjere – i na privatnim okupljanjima i na vjerskim obredima. Ministar Davor Božinović u petak je rekao da ni najmanje ne isključuju mogućnost pooštravanja mjera na nacionalnoj razini.

  • Ali mislimo da prostor u kojem odgovornijim ponašanjem i prihvaćanjem situacije kakva je, da je virus tu, da su tu nove varijante, da možda ono što smo mislili da je dovoljno za našu zaštitu sve ovo vrijeme, dok je bio samo onaj prvi soj virusa, danas možda i nije dovoljno, rekao je. (hrt.hr)