Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

“Lagana” verzija Sputnjika V upola smanjuje mogućnost zaraze

FILE PHOTO: Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), in Buenos Aires

“Lagana” verzija cjepiva Sputnjik V protiv covida-19, koja se daje u jednoj dozi, smanjuje mogućnost infekcije za 50 do 60 posto, rekao je Aleksander Gincburg, direktor Ruskog nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja koji je razvio cjepivo, a prenose ruski mediji.

“Postoji ‘light’ opcija, koja je prva komponenta cjepiva Sputnjik V. Ako se koristi odvojeno, bez primanja druge doze, omogućuje smanjenje obolijevanja od ove infekcije za 50 posto, ili čak 60 posto”, rekao je Gincburg na televizijskoj postaji Rosija-1 u nedjelju.

Ispitivanja cjepiva Sputnjik Light, koje se daje u jednoj dozi, počela su u Moskvi 27. veljače, a zahtjev za njegovu registraciju podnesen je 29. ožujka.

Sputnjik V koji se daje u dvije doze ostaje glavno cjepivo.

U stručnom časopisu Lancet objavljeno je da je Sputnjik V 92 posto učinkovit u preveniranju simptomatske bolesti i 100 posto u sprječavanju teškog oblika bolesti.

Rusko cjepivo smatra se učinkovitim i protiv novih varijanti koronavirusa.

Rusko cjepivo protiv covida-19 Sputnjik V jedno je od tri koje se trenutno provjerava u Europskoj agenciji za lijekove (EMA), uz cjepiva američkog Novavaxa i njemačkog CureVaca.

Očekuje se da će stručnjaci agencije posjetiti Rusiju u travnju kako bi ispitali proizvodnju i skladištenje cjepiva. /N1/

Posljednje objavljeno

Komentar Šprajca o remek nedjelu u Ministarstvu zdravstva: Đavo kad jednom uđe ne izlazi tako lako

OgPortal

Računalna prijevara

OgPortal

Milanović i Plenković neće skupa u Jasenovac? Pantovčak: ‘Uputili smo poziv, odgovora nema‘

OgPortal

Markotić očekuje manje zaraženih, otkrila i hoće li ovog ljeta biti ukinuta obveza nošenja maski

OgPortal

Potres magnitude 6 pogodio zapadnu Indoneziju

OgPortal

Knjiga za večeru

OgPortal