Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Vlada je izbjegla raspisivanje natječaja za izradu platforme cijepise. Sad ne želi reći kome su dali posao

Beroš cijepise

Kada je u veljači pušten u probni rad, državni portal za cijepljenje izazvao je popriličnu nevjericu: tri sata bio je dostupan, a onda je posjetitelje dočekala poruka da mu je radno vrijeme – gotovo. Usporedbe sa šalterima i domaćom birokracijom bile su, dakako, neizbježne.

Krajem ožujka, pak, portal – koji je u međuvremenu proradio u potpunosti, bez radnog vremena – svima koji su se prijavili poslao je mailove s potvrdom da su registrirani. Ništa neobično da većina ljudi tu potvrdu, kao i redni broj prijave, nije već bila dobila tjednima ranije, u trenutku kada su se doista i registrirali.

Zahvala na razumijevanju i suradnji
Istina, potvrde su imale stanovitih razlika, na prvoj je pisao i redni broj prijave, dok je u potpisu bila stranica cijepise.zdravlje.hr. U drugoj potvrdi o prijavi, pak, rednog broja više nije bilo, ali da su stvari postale ozbiljnije garantira, valjda, potpis Ministarstva zdravlja, uz “zahvalu na razumijevanju i suradnji”.

Kako bilo, u obje potvrde je jedino bitan dio koji kaže da će oni koji su prijavljeni o vremenu i mjestu cijepljenja biti obaviješteni – naknadno.

Bazične informacije
Tako je, u nešto više od mjesec dana, platforma koju je Vlada pokrenula kako bi se građani mogli registrirati za cijepljenje protiv Covida-19 postala široko poznata po ovim neobičnim detaljima. Ni jedan niti drugi dopis nemaju veze s onime čemu platforma ustvari služi – s informacijom o mjestu i terminu cijepljenja protiv koronavirusa.
Nakon nesvakidašnje zavrzlame s potvrdama o registraciji, pokušali smo od Vlade dobiti neke osnovne informacije o državnom portalu za cijepljenje. Na koji način je Vlada nabavila njegovu izradu? Koje su tvrtke angažirane? Koliko je platforma plaćena? Radi se o doista bazičnim informacijama za posao koji je plaćen iz državnog proračuna.

Složeni projekt
Nije to prvi puta da smo se raspitivali o digitalnoj platformi. Još sredinom veljače, Ministarstvo zdravstva smo pitali koliko će platiti izradu aplikacije za cijepljenje. Državni portal u tom trenutku još nije bio proradio, čak niti u probnoj, ‘šalterskoj’ fazi.

Dva tjedna kasnije iz resora ministra Vilija Beroša dobili smo informaciju da se radi o „složenom projektu“ koji provode po fazama, pa nam mogu precizirati samo vrijednost prve realizirane faze.
Taman ispod 200 tisuća kuna
„Riječ je o izradi i dizajnu internetske stranice cijepise.zdravlje.hr koja uključuje: programirani odgovor na mail za prijave, izradu modula sigurne sinkronizacije podataka s bazom osiguranika HZZO-a, modul sigurne provjere statusa cijepljenja prema registru cijepljenih osoba, izrada interne aplikacije za prijavu za pozivni centar 0800 0011 i e-mail obavijesti o mjestu i terminu cijepljenja s potvrdom građana“, kazali su nam tada iz Beroševa resora. Otkrili su i da je vrijednost prve faze projekta iznosila 196 tisuća kuna bez PDV-a.

Nakon što je s portala ponovno poslano niz registracijskih mailova, bez neke široj javnosti vidljive i razumljive svrhe, opet smo se, prošlog tjedna, obratili Ministarstvu zdravstva.

Tko je dobio posao?
Kad su raspisali javni natječaj za dizajn ove platforme? Ako ga nije bilo – a po vrijednosti prve faze, ispod 200 tisuća kuna, zakonski ga nije ni trebalo biti – kako su odabrali izvođače? Kolika je ukupna vrijednost projekta? Zašto se provodi u fazama i koliko će ih biti?

To su neka od pitanja koja smo poslali Ministarstvu zdravstva. Uz napomenu da nam pošalju i popis tvrtki koje su odabrali za izradu platforme za cijepljenje ili nas barem upute na odluku o odabiru iz koje je ta informacija vidljiva. Odgovore, međutim, još uvijek nismo dobili.

Muke s digitalizacijom
Dakle, kad se u ovom trenutku podvuče crta pod mukotrpni proces digitalizacije prijave cijepljenja u Hrvata, stvari izgledaju sasvim u skladu s onim kako cijepljenje izgleda u analognom, stvarnom svijetu – dosta loše.

Cijena cijelog projekta, koji se nikako ne doima kao digitalni izazov generacije nije poznata, jer se projekt radi u fazama. Iz Vlade tvrde da je projekt podijeljen u faze radi svoje složenosti, ali krajnje je neobična cijena prve faze, naime, taman tolika da se ne mora raspisivati javni natječaj.

Odgovore na naša pitanja koji bi možda pojasnili sve dvojbe oko izrade portala za cijepljenje ćemo, svakako, objaviti ukoliko ih dobijemo.(telegram.hr)

Posljednje objavljeno

MOJA PRIČA Dragica Luketić, predsjednica udruge ‘Radost’ iz Ogulina

OgPortal

Sufinanciranje troškova sterilizacije i kastracije pasa i mačaka

OgPortal

Organizirat će se punktovi za masovno cijepljenje

OgPortal

Greške s platformom Cijepise, Beroš: Isprike svima, sve ćemo još provjeriti

OgPortal

Zaplijenjena dva kilograma amfetamina i tisuću tableta MDMA

OgPortal

Kapsula Crew Dragon s posadom lansirana prema ISS-u

OgPortal