Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Beroš i Marić u potrazi za rješenjem za dugovanje veledrogerijama

Ministar zdravstva Vili Beroš i ministar financija Zdravko Marić održat će danas radni sastanak na kojem će pokušati pronaći rješenja za sanaciju dugovanja veledrogerijama.

Na sastanku će pokušati pronaći rješenja za sanaciju dugovanja veledrogerijama kako bi se osigurala opskrba zdravstvenog sustava lijekovima, posebno onima koji imaju izravni utjecaj na trenutno zdravlje pacijenata.

“U skladu s mogućnostima državnog proračuna odredit će se dinamika osiguranja financijskih sredstava za transfer prema bolnicama i ljekarnama kako bi one mogle plaćati dospjele obveze”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš za N1.Istodobno će predstavnici dvaju ministarstava, zajedno s predstavnicima HZZO, razgovarati o daljnjim aktivnostima na usklađivanju politike nabavke lijekova za bolnice i ljekarne u javnozdravstvenom sustavu u okvirima financijskih sredstava predviđenih u godišnjim zdravstvenim proračunima.

“Analize koje razmatraju u Ministarstvu zdravstva ukazuju na potrebu da HZZO kao središnje mjesto financiranja zdravstvenih usluga, te HALMED kao regulator tržišta lijekova trebaju stalno pronalaziti optimalna rješenja u uvrštavanju lijekova na liste zdravstvenog osiguranja sa sredstvima zdravstvenog proračuna”, stoji u priopćenju. /N1/