Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Bidenova administracija imenovala koordinatoricu za globalnu “diplomaciju cjepiva”

joe biden

Administracija predsjednika Joea Bidena u ponedjeljak je imenovala koordinatora koji će voditi američku globalnu diplomaciju oko cjepiva protiv covida-19, što je novi položaj u State Departmentu, a s nastojanjem ubrzanja i povećanja opskrbe cjepivom onih zemalja koje su ga od SAD-a zatražile.
Američki državni tajnik Antony Blinken je za koordinatoricu za globalni odgovor na pandemiju covid-19 i zdravstvenu sigurnost u State Departmentu imenovao Gayle Smith, bivšu koordinatoricu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koja je pomogla u vođenju politike administracije predsjednika Obame prema izbijanju epidemije ebole.

Blinken je rekao da je Washington svjestan da mnoge države svijeta traže od SAD-a da u većoj mjeri pomogne oko povećanja opskrbe cjepivima protiv covida-19, kao i na njihovoj isporuci, u što je moguće bržem roku.

  • Već smo posudili cjepiva najbližim susjedima – Meksiku i Kanadi, i radit ćemo s globalnim partnerima na proizvodnji i zalihama kako bismo osigurali da cjepiva bude dovoljno za sve, svugdje, izjavio je Blinken.

Ustvrdio je i da Smith ima iskustva u suzbijanju globalnih zdravstvenih kriza, uključujući malariju, tuberkulozu i HIV. Nedavno je bila i izvršna direktorica kampanje ONE, globalne organizacije koja radi na ukidanju krajnjeg siromaštva i preveniranju umiranja od izlječivih bolesti.

Smith je izjavila da je američko vodstvo prijeko potrebno te da je iznimno uvjerena da SAD može odgovoriti na izazov.

Inače, Sjedinjene Države, koje još nisu za uporabu odobrile AstraZenecino cjepivo, izvijestile su kako su bilateralno dogovorile da će poslati oko četiri milijuna doza tog cjepiva u Meksiko i Kanadu, a sa svojim indo-pacifičkim saveznicima su se obvezale i da će do kraja 2022. isporučiti do milijardu doza cjepiva protiv koronavirusa širom Azije.

Naime, s tim ciljem su se sredinom ožujka čelnici Sjedinjenih Država, Japana, Australije i Indije obvezali na udruživanje financijskih, proizvodnih i distribucijskih kapaciteta, a u sklopu neslužbenog saveza Quad, koji se želi suprotstaviti jačanju kineskog utjecaja u regiji.

Kako je tada pisao AFP, tom inicijativom se i američki predsjednik Joe Biden pridružio “diplomaciji cjepiva” te na određeni način pokazao da neće pasivno promatrati kako Kina doprema svoje cjepivo u sve dijelove svijeta, napose u jugoistočnu Aziju. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Okrutni maloljetnici napali beskućnika i sve snimili: ‘Bilo ih je 7, nisam mogao protiv njih’

OgPortal

Hitni sastanci u EMA-i nakon odgode isporuke cjepiva Johnson&Johnsona, oglasio se i HZJZ

OgPortal

Poziv za predaju ponuda predavača u programima obrazovanja odraslih

OgPortal

Ogulinka Milana Kalmar jedina je certificirana postpartum doula na središnjem području Hrvatske

OgPortal

Milanović se sastao s braniteljima: ‘Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU‘

OgPortal

Možemo! Karlovac i Nova ljevica – Loše upravljanje pandemijom u Karlovačkoj županiji

OgPortal