Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ni nakon novog sastanka nema dogovora s veledrogerijama

Zdravko Marić

I dalje nema dogovora između Vlade i veledrogerija oko vraćanja duga koje bi omogućilo normalnu opskrbu lijekovima hrvatskih bolnica. Ministar zdravstva Vili Beroš i ministar financija Zdravko Marić danas su o toj temi razgovarali s predstavnicima veledrogerija. Nakon sastanka se novinarima prva obratila Diana Percač iz HUP-ove Koordinacije veledrogerija.

“Dotakli smo se brojnih problema s kojima se susreće i ministarstvo zdravstva i financija i veledrogerije u ovoj jednoj velikoj nelikvidnosti kakvu nismo imali u svojoj povijesti. Nažalost, nismo došli do konkretnog rješenja i za konkretno rješenje morat ćemo pričekati još 10-ak dana, do novog sastanka. Što će biti unutar tih 10-ak dana ne mogu vam reći jer će svaki predstavnik unutar svoje kuće iznijeti zaključke i odlučiti što dalje”, rekla je, prenosi N1.

U Ministarstvu su konačno shvatili koliki je dug?
Percač nije znala odgovoriti na pitanje kada će ponestati koje vrste lijekova, ali napomenula je da ona i njezini kolege od ministarstva još nisu dobili nikakav konkretan prijedlog. Objasnila je kako ipak smatra da su ministrima uspjeli objasniti što je za njih najveći problem.

“U Ministarstvu su shvatili gdje je problem, dug je 6,5 milijardi kuna prije ove uplate od 900 milijuna kuna”, kazala je, referirajući se na najavljenu isplatu 900 milijuna kuna koje je Vlada bila spremna za prvu ruku ponuditi veledrogerijama. “To nisu nikakva nova sredstva, to je samo ubrzano povlačenje što neće biti plaćeno u periodu kada bi inače trebao biti plaćen taj iznos”, objasnila je Percač.

Usprkos tome što nikakav dogovor nije postignut, Ministar Marić je rekao kako je današnji sastanak bio dobar i konstruktivan. “Svrha takvih sastanaka je razmjena mišljenja”, poručio je, piše N1. “Zanimalo nas je koliki je ukupni volumen obveza, koliki su rokovi plaćanja i baratamo li svi istim brojkama. Ideja je da otpočnemo dijalog i da svi skupa osiguramo redovno funkcioniranje i poslovanje”, rekao je Marić, dodavši kako su reforme neophodne i na prihodovnoj i rashodovnoj strani./telegram.hr/

Posljednje objavljeno

Okrutni maloljetnici napali beskućnika i sve snimili: ‘Bilo ih je 7, nisam mogao protiv njih’

OgPortal

Hitni sastanci u EMA-i nakon odgode isporuke cjepiva Johnson&Johnsona, oglasio se i HZJZ

OgPortal

Poziv za predaju ponuda predavača u programima obrazovanja odraslih

OgPortal

Ogulinka Milana Kalmar jedina je certificirana postpartum doula na središnjem području Hrvatske

OgPortal

Milanović se sastao s braniteljima: ‘Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU‘

OgPortal

Možemo! Karlovac i Nova ljevica – Loše upravljanje pandemijom u Karlovačkoj županiji

OgPortal