Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kina poslala nove avione u zračni prostor Tajvana, Taipei uzvraća: ‘Ako treba, vodit ćemo rat!

Shenyang J-16

VRLO NAPETA SITUACIJA

Ako se moramo braniti do posljednjeg dana, branit ćemo se do posljednjeg dana – poručuje tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu

Kina je poslala dodatne mlažnjake u tajvanski zračni prostor u srijedu, na što je reagirao tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu, kazavši da će se Tajvan, u slučaju kineskog napada, boriti do kraja.

Tajvan je više puta prosvjedovao zbog povećanih kineskih vojnih aktivnosti u posljednjim mjesecima.

Naime, kinesko zrakoplovstvo gotovo na dnevnoj razini upada u zračni prostor Tajvana, koji smatra integralnim dijelom svog teritorija.
Peking je u ponedjeljak objavio da borbena grupa nosača zrakoplova izvodi vježbu blizu otoka.

Tajvansko je ministarstvo obrane objavilo da je 15 kineskih zrakoplova, uključujući 12 mlažnjaka, ušlo u tajvanski zračni prostor, pri čemu je jedan protupodmornički zrakoplov letio južno kroz Bashi kanal između Tajvana i Filipina.

Ministarstvo navodi kako je tajvansko zrakoplovstvo poslalo zrakoplov kako bi presreo kineske zrakoplove i upozorio ih da se udalje.

Ranije u srijedu je ministar Wu kazao kako je SAD zabrinut zbog mogućeg sukoba te da “donositelji odluka” u SAD-u “jasno vide opasnost mogućnosti da Kina pokrene napad na Tajvan”.

“Spremni smo se braniti bez ikakvih oklijevanja i vodit ćemo rat, ako ga moramo voditi. Ako se moramo braniti do posljednjeg dana, branit ćemo se do posljednjeg dana”, poručio je.

Kina kaže da njene aktivnosti oko Tajvana imaju za cilj zaštitu kineskog suvereniteta. Washington je izrazio zabrinutost zbog kineskih aktivnosti te je poručio kako je američka predanost Tajvanu čvrsta.

Američka mornarica je pak poslala svoj razarač s vođenim projektilima USS John S. McCain da izvede “rutinski” tranzit kroz Tajvanski tjesnac u srijedu.

Tajvansko ministarstvo obrane ovoga će mjeseca provesti osmodnevnu kompjutersku simulaciju kineskog napada.

Druga faza vježbi, uključujući petodnevne vojne vježbe pucanja i vježbe za sprječavanja iskrcavanja, održat će se u srpnju, kada će bolnice također vježbati prihvat masovnog broja žrtava.

“Vježbe su dizajnirane na temelju najtežih neprijateljskih prijetnji, simulirajući sve moguće scenarije neprijateljske invazije na Tajvan”, rekao je novinarima general bojnik Liu Yu-Ping. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Rad pedijatrijske ordinacije u jednoj smjeni

OgPortal

Zoran Mamić: Podnio sam zahtjev za odsluženjem kazne u Bosni i Hercegovini!

OgPortal

Apel ravnateljice Doma zdravlja Zlate Kurelac

OgPortal

Žena i muškarac s Krka ostali bez više od milijun kuna, policija: ‘Ovo su najčešće online prevare‘

OgPortal

Tomislav Boljar (HSS) i Katarina Srakočić (SDP) traže povjerenje Dugorešana za još jedan mandat: Nastavljamo kadi smo stali

OgPortal

Došli na cijepljenje na Velesajam, dočekalo ih neugodno iznenađenje: ‘Netko za ovo treba odgovarati!‘

OgPortal