Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Milanović: ‘Sustav je zapušten, socijalna skrb mora biti resor za sebe, a ne dio megaministarstva‘

zoran milanović 988 ist


Milanović smatra kako je potrebna neodgodiva intervencija u propise kojima se uređuje briga države i društva za najranjivije

Predsjednik Zoran Milanović putem Facebooka se oglasio o tragičnoj smrti dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške.

Milanović smatra kako je potrebna neodgodiva intervencija u propise kojima se uređuje briga države i društva za najranjivije, djecu, ali i da je pitanje može li to postići sustav koji je zapušten.

Kritizirao je i odluku o fuziji više resora, među kojima je i socijalna skrb, koja je, kako tvrdi, dovela do još većeg nemara i odsustva nadzora s političke, ministarske razine.
Milanovićev status prenosimo u cijelosti.

  • Još jedna tragedija, smrt djevojčice iz Nove Gradiške, uzrokovana obiteljskim nasiljem ponovo je otvorila pitanje djelotvornosti i kvalitete sustava socijalne skrbi kakav imamo u Hrvatskoj, posebice skrbi za djecu. Ovaj strašan događaj, za koji se cjelovita odgovornost mora tek utvrditi, traži ozbiljnu, sustavnu i ovoga puta neodgodivu intervenciju u propise kojima se uređuje briga države i društva za najranjivije, djecu. Pitanje je može li to postići sustav koji je, sada je jasno, zapušten.

Fuzija resora kojom se pokušalo stvoriti dojam efikasnosti dovela je do još većeg nemara i odsustva nadzora s političke, ministarske razine. Čekajući postupke nadležnih institucija nakon ove tragedije želio sam vjerovati da u vrhu sustava socijalne skrbi ima snage da se priznaju pogreške i preuzme odgovornost. Bio bi to jasan znak da se problem ne samo prepoznaje već želi i riješiti.

Obveza je Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi da napokon posluša i uvaži mišljenja i savjete educiranih ljudi s iskustvom u brizi za dobrobit djece. Zakoni i propisi koji će se donositi moraju na prvom mjestu imati sigurnost djece, jedino tako imat će smisla, a nadležno ministarstvo moći će opravdati posao koji mu je povjeren.

Ako je to uopće moguće, jer sam duboko uvjeren da socijalna skrb mora biti resor za sebe, umjesto da se populističkim manevrima utapa u nefunkcionalno megaministarstvo, napisao je Milanović na Facebooku. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Iz novinarske arhive – i pred 19 godina Ogulin se u travnju zabijelio, a mladi Crvenog križa pripremali za natjecanje

OgPortal

Malta: Dođite na ljetovanje, dobit ćete 200 eura po osobi

OgPortal

Škola prijavila Miroslava Škoru zbog skupa bez dozvole

OgPortal

Šuput vozila Blooma u kolicima: Divno te vidjeti, Majo, s bebicom

OgPortal

Američki institut objavio novu procjenu: Hrvatska pri kraju vrhunca trećeg vala

OgPortal

Održana sjednica Mjesnog odbora Salopek selo

OgPortal