Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Njemačka vlada i kancelarka podržavaju kratkotrajno potpuno zatvaranje

a merkel

Njemačka vlada na čelu s kancelarkom Angelom Merkel podržava prijedlog nekih saveznih pokrajina za kratkotrajnim, ali potpunim zatvaranjem svih javnih aktivnosti kako bi se smanjio porast broja novozaraženih koronavirusom u zemlji, obavljeno je u srijedu u Berlinu.

„Trenutni podaci o novozaraženima nisu pouzdani, ali broj pacijenata na intenzivnim odjelima govori dovoljno za sebe. Zato njemačka vlada na čelu s kancelarkom Angelom Merkel drži svaku inicijativu za kratkotrajnim intenzivnim lockdown-om ispravnom“, rekla je glasnogovornica vlade Ulrike Demmer.

Ona je naglasila kako bi potpuno zatvaranje imalo smisla samo ako se bude provodilo na razini čitave države.„Trenutne mjere trenutno ne pridonose povećanju sigurnost od virusa“, rekla je Demmer.

Premijer najveće njemačke savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija Armin Laschet predložio je u srijedu uvođenje kratkotrajnog ali intenzivnog zatvaranja.

On je zatražio da se sastanak saveznih i pokrajinskih vlasti o novim mjerama, koji je planiran za ponedjeljak, pomakne na kraj ovog tjedna kako bi mjere zatvaranja mogle biti donesene što prije.

Savezna vlada je odbacila ovaj zahtjev zbog toga što nema podršku većine saveznih pokrajina.

Od ostalih saveznih pokrajina prijedlog Armina Lascheta je za sada prihvatila druga velika savezna pokrajina Bavarska, čiji premijer Markus Soeder je rekao kako je „oduvijek bio za kratki ali žestoki lockdown“.

Trenutno se u Njemačkoj bilježi smanjeni broj novozaraženih i pad sedmodnevne incidencije, ali stručnjaci upozoravaju kako je ta slika nerealna jer preko uskrsnih praznika uredi javnog zdravstva nisu slali ili su slali nepotpuna izvješća o broju novozaraženih koronavirusom. (N1)

Posljednje objavljeno

Rođendan Hrvatskog planinarskog društva Klek Ogulin

OgPortal

U Karlovačku županiju ovaj tjedan stiže 2.610 doza cjepiva – većina za ordinacije obiteljske medicine, još se cijepe starije osobe i kronični bolesnici

OgPortal

Komentar Šprajca o remek nedjelu u Ministarstvu zdravstva: Đavo kad jednom uđe ne izlazi tako lako

OgPortal

Računalna prijevara

OgPortal

Milanović i Plenković neće skupa u Jasenovac? Pantovčak: ‘Uputili smo poziv, odgovora nema‘

OgPortal

Markotić očekuje manje zaraženih, otkrila i hoće li ovog ljeta biti ukinuta obveza nošenja maski

OgPortal