Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Učenici u osam županija i Zagrebu idu na online nastavu: Evo gdje sve vrijedi nova, stroža mjera

razred


Odluke o prelasku na C model, i dalje se donose na županijskoj, a ne nacionalnoj razini

Prema zadnjim informacijama iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, škole šest županija i Grad Zagreb, donijele su odluku o prelasku na online nastavu od ponedjeljka, a ista se odluka očekuje i za Varaždinsku i Zagrebačku županiju. Odluke o prelasku na C model, i dalje se donose na županijskoj, a ne nacionalnoj razini, ovisno o lokalnoj epidemiološkoj situaciji.

Najstrože mjere, one o zatvaranju škola za sve osnovce i srednjoškolce, uključujući maturante, donijele su Istarska i Primorsko-goranska županija.

  • Naš prijedlog ne odnosi se na zatvaranje vrtića, čiji su osnivači gradovi i općine, već na škole. U županiji su brojevi veliki, treba povlačiti poteze da bi se spasile bolnice i turistička sezona. S ovako visokim brojevima ne možemo se igrati, kaže župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.
    Mjera će trajati tjedan dana
    Odluka o zatvaranju škola za učenike svih uzrasta bit će na snazi tjedan dana, nakon čega će se razmatrati mogućnost njezina ukidanja ili produljenja.

Škole u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji nastavu uživo imat će za osnovce do četvrtog razreda, a viši uzrasti, uključujući maturante imat će online nastavu.

U Zagrebu, Bjelovarsko-bilogorskoj i Vukovarsko srijemskoj županiji online nastava bit će organizirana djelomično, odnosno za učenike od petog do osmog razreda i srednjoškolce, izuzev maturanata.

– U školama grada Zagreba nije dramatična situacija. Mjera je donesena više preventivno, kako bismo eliminirali iznenađenja jer je u općoj populaciji vidljiv porast zaraznosti. To je bio prijedlog ministra obrazovanja, a nam se učinilo razumnim, kaže Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje.

U zagrebačkim je školama, po podacima Ureda, zaraženo 242 učenika, a po današnjim podacima, riječ je o 13 učenika manje no dan ranije. To, smatra Lovrić, nije velika brojka pozitivnih, no stvar je u prevenciji.

– Cilj nam je školsku godinu završiti s nastavom u školama. Bolje sada online, nego za dva tjedna ili kasnije, zaključuje.

‘Dobro da maturanti imaju nastavu uživo’
Predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Hrvatske, Suzana Hitrec, napominje kako je bitno da nije došlo do odluke o produljenju proljetnih praznika, a time i produljenju nastavne godine.

– Dobro je da maturanti imaju nastavu uživo. Jako nam je važno da kraj nastavne godine odradimo s učenicima u nastavi licem u lice, kao i da ova mjera s djelomičnom online nastavom traje što kraće, kaže Hitrec.

U tjednu uoči početka proljetnih praznika na djelomičnoj online nastavi bili su učenici škola u deset županija. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Okrutni maloljetnici napali beskućnika i sve snimili: ‘Bilo ih je 7, nisam mogao protiv njih’

OgPortal

Hitni sastanci u EMA-i nakon odgode isporuke cjepiva Johnson&Johnsona, oglasio se i HZJZ

OgPortal

Poziv za predaju ponuda predavača u programima obrazovanja odraslih

OgPortal

Ogulinka Milana Kalmar jedina je certificirana postpartum doula na središnjem području Hrvatske

OgPortal

Milanović se sastao s braniteljima: ‘Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU‘

OgPortal

Možemo! Karlovac i Nova ljevica – Loše upravljanje pandemijom u Karlovačkoj županiji

OgPortal