Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Direktor Instituta Robert Koch: Potrebno je kratkotrajno zatvaranje

Kako bi se zauzdao treći val pandemije koronavirusa u Njemačkoj bi trebalo uvesti zatvaranje koje bi trajalo dva do četiri tjedna, izjavio je u petak direktor glavne njemačke epidemiološke ustanove, Instituta Robert Koch.

Čelnik Instituta Lothar Wieler kazao je kako projekcije pokazuju da bi mobilnost trebala biti uvelike smanjena želi li se slomiti treći val širenja koronavirusa i zaustaviti rast broja novozaraženih.

“Svakog dana u kojemu ne djelujemo, mi gubimo živote”, kazao je Wieler na tjednoj konferenciji za medije.

Broj potvrđenih novozaraženih u jednom danu iznosi 25.464, što je 3.576 više nego prije tjedan dana, podaci su Instituta objavljeni u petak.Njemački mediji objavili su u četvrtak da kancelarka Angela Merkel želi promjenu zakona o zaštiti od pandemija koja bi joj omogućila provođenje oštrih mjera i u saveznim pokrajinama te da u tome ima podršku zastupnika demokršćanske Unije CDU/CSU.

Merkel se zalaže za ujednačen pristup na razini cijele države. Trenutno se mjere u borbi protiv pandemije donose na temelju zakona o zaštiti od pandemija, ali su za provedbu mjera donesenih na saveznoj razini odgovorne same savezne pokrajine, što je dovelo do različitih mjera u 16 saveznih pokrajina.

Promjena zakona bi omogućila saveznim vlastima da u svim gradovima i općinama u kojima je premašena dogovorena epidemiološka vrijednost uvedu pooštrenje mjera bez obzira na pokrajinske vlasti.

Čelnici nekih saveznih pokrajina također se, kao i Angela Merkel, zalažu za kratkotrajni lockdown, no neke savezne pokrajine, osobito one s nižom stopom zaraze, protive se tome.(N1)

Posljednje objavljeno

Evo koliko novca smijete prenijeti preko granice bez prijave

OgPortal

Počelo rušenje zgrade bivšeg mirovinskog i socijalnog osiguranja

OG Portal

EMA započela s ispitivanjem lijeka protiv covida-19

OgPortal

Stožer planira testiranje: Kako će izgledati odlazak na svadbu ili koncert?

OgPortal

Capak: Pohana svinjetina je opasnija od AstraZenece

OgPortal

Hoćemo li imati reprizu izbora za gradonačelnika Karlovca od prije četiri godine? Po našoj anketi čini se tako, u drugom krugu ponovo Mandić i Petračić

OgPortal