Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Tri tjedna poslije najave objavili gdje bi se Sputnjik V proizvodio u Njemačkoj

Ruska farmaceutska tvrtka R-Pharm trebala bi u svom pogonu u Bavarskoj svaki mjesec proizvoditi do 10 milijuna doza cjepiva Sputnjik V, kazao je u petak njezin direktor Aleksej Repik.

Njemačka se priprema za početak bilateralnih pregovora s Rusijom o nabavci tog cjepiva protiv covida-19, no konačna odluka će ovisiti o tome da li će Sputnjik V dobiti zeleno svjetlo Europske agencije za lijekove (EMA).

EMA trenutno analizira podatke o cjepivu na zahtjev tvrtke R-Pharm Germany GmbH. Stručnjaci EMA-e bi ovaj tjedan trebali posjetiti Moskvu u sklopu procesa preispitivanja cjepiva.Prema riječima direktora Repika, plan početka proizvodnje Sputnjika V u pogonu u bavarskom gradu Illertissenu je uznapredovao.

“Počeli bi s četiri do pet milijuna doza mjesečno”, rekao je Repik, objasnivši da kompletna doza podrazumijeva prvu injekciju i docjepljivanje.

“S proizvodnim kapacitetima na maksimumu, mjesečno ćemo proizvoditi osam do 10 milijuna doza”, dodao je Repik. To bi se, kako je kazao, moglo postići u zadnjem kvartalu 2021.

Repik je također izrazio uvjerenje da će EMA odobriti rusko cjepivo. Ako se to desi, bavarska podružnica R-Pharme bi mogla postati jedna od glavnih proizvođača Sputnjika V na golemom tržištu EU-a.
Proizvodnja u Njemačkoj mogla bi početi u trećem kvartalu godine. Za sada se, međutim, ne zna koliko će trebati vremena EMA-i da donese odluku o Sputnjiku V.

Inače je još sredinom ožujka državni fond iz Rusije, nadležan za prodaju cjepiva iz Rusije u inozemstvo, jednostrano zaključio da je i u Njemačkoj pronašao partnera za proizvodnju cjepiva protiv covida-19 Sputnik V, te da je već sklopio i poslovni ugovor o čemu je izvijestio portal N1.

RDIF tada nije naveo o kojoj bi kompaniji u Njemačkoj bila riječ, ali je ustvrdio da je “već sklopio odgovarajuće sporazume s tvrtkama u Francuskoj, Španjolskoj i Italiji”, te da razgovore vodi s drugim tvrtkama.

Još i prije toga Austrija je dala do znanja da je jako zainteresirana za proizvodnju Sputnika V u nekoj od farmaceutskih kompanija na svom teritoriju.(N1)

Posljednje objavljeno

Mišja groznica – prijavljeno 8 slučajeva, svi s ogulinskog područja

OgPortal

Talijanki odjednom ubrizgali šest doza Pfizerova cjepiva, ovakav slučaj je nezapamćen u medicini

OgPortal

Vodovod Modruš – počela gradnja odvojaka za kućne priključke

OgPortal

Teniske vijesti

OgPortal

Tijekom vikenda utvrđeno je 178 prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila

OgPortal

Bivši trener Dinama do ponoći se mora javiti u Remetinec, a evo što slijedi ako to ne učini

OgPortal