Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

U Saboru glasovanje i rasprava o amandmanima

sabor 887 ist

Saborski zastupnici će u petak u Hrvatskom saboru glasovati o raspravljenim točkama dnevnog reda, među kojima je i Konačni prijedlog izmjene Zakona o lokalnim izborima, a prethodno će raspraviti podnesene amandmane na taj zakonski prijedlog.

Prijedlogom izmjene Zakona o lokalnim izborima pooštravaju se uvjeti po kojima birači i političke stranke smiju kandidirati osobe za člana predstavničkog tijela, odnosno općinskog načelnika, gradonačelnika, župana i njihovog zamjenika. Ta se zabrana proširuje na počinitelje svih kaznenih djela propisanih Kaznenim zakonom.

Uvjeti koji predstavljaju zapreku za kandidiranje pooštravaju se, odnosno proširuje se obuhvat kaznenih djela. Tako se zabrana kandidiranja utvrđuje za svako kazneno djelo kada je počiniteljima kaznenih djela izrečena kazna zatvora u trajanju od najmanje šest mjeseci ili je pod uvjetima propisanim Kaznenim zakonom, zamijenjena alternativnim sankcijama, radom za opće dobro ili uvjetnom osudom.

Donošenjem toga zakona precizirat će se i zakonske odredbe koje se odnose na prestanak mandata člana predstavničkog tijela, odnosno općinskog načelnika, gradonačelnika, župana i njihovog zamjenika. Posebno u slučaju pravomoćne sudske presude kojom je osuđen za kaznena djela na kaznu zatvora, ili je ta kazna zamijenjena radom za opće dobro ili je na istu primijenjena uvjetna osuda, kao i u slučaju prestanka mandata zbog odjave prebivališta s područja jedinice lokalne samouprave.

Na Konačni prijedlog izmjene Zakona o lokalnim izborima podneseno je 10 amandmana.

U Saboru će se također raspraviti i Prijedlog odluke o proglašenju 2021. “Godinom Marka Marulića”.

To je prijedlog Ureda predsjednika Hrvatskog sabora, koji je podržao Odbor za obrazovanje, kulturu i znanost kao hvalevrijednu inicijativu za promicanje Marulićevog književnog opusa, kao i njegove važne uloge u nacionalnoj literaturi i u povijesti hrvatskog jezika te ukorijenjenosti hrvatske književnosti u europskom kulturnom kontekstu.

Ove godine obilježava se 500 godina tiskanja prve autorske knjige na hrvatskom jeziku, Marulićeve ‘Judite’. Marko Marulić je upravo zbog tog djela dobio naziv – “oca hrvatske književnosti”. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Amerikanci cijepili 75 milijuna ljudi, objavljeno koliko njih je dobilo Covid, a koliko umrlo

OgPortal

Merkel branila izmjenu zakona koji saveznoj vladi daje veće ovlasti u pandemiji

OgPortal

Ericsson Nikola Tesla i IN2 demantiraju Ministarstvo: ‘Nismo radili web stranicu Cijepise‘

OgPortal

Zbog izjava na N1, Kerum pozvan na razgovor u policiju

OgPortal

Inicijativa učiteljica OŠ Ivane Brlić Mažuranić – predavanje o robotima i umjetnoj inteligenciji

OgPortal

Nacionalni stožer: U protekla 24 sata zabilježeno 2.698 novih slučajeva, preminule 44 osobe

OgPortal