Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Američki institut objavio novu procjenu: Hrvatska pri kraju vrhunca trećeg vala

Neovisni američki institut za metriku i procjene u zdravstvu na Sveučilištu Washington (IMHE), koji svoje procjene bazira na dostupnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, objavio je danas nove procjene kretanja epidemije koronavirusa u pojedinim zemljama.

Predviđaju da je Hrvatska već prošla vrhunac u broju slučajeva, a u hospitalizacijama slijedi za 10-ak dana. Prema njima, do 1. kolovoza će umrijeti 8477 osoba.

Svoju su prognozu objavili i za Hrvatsku, a ako su u pravu, Hrvatska je već prošla vrhunac trećeg vala u broju novih slučajeva koronavirusa, no još nam predstoji vrhunac u hospitalizacijama koji bi, prema IMHE-u, trebao biti za desetak dana. Dnevnih smrti trebali bismo, pak, najviše imati u prvim danima svibnja. IMHE prognozira da će u Hrvatskoj do 1. kolovoza od posljedica koronavirusa umrijeti ukupno 8477 osoba.Na početku treba naglasiti da je ovaj američki institut jednom ozbiljno pogriješio u procjeni smrtnih slučajeva u Hrvatskoj. Naime, prošle su godine u lipnju objavili procjenu prema kojoj bi do listopada u Hrvatskoj od korone moglo umrijeti 1500 ljudi. Ubrzo nakon toga ispravili su projekcije te su predvidjeli da bi do početka listopada moglo biti 122 mrtva od korone.

Nakon toga im procjene više nisu imale velike pogreške, uz napomenu da su u jesenskom valu predvidjeli veći broj dnevnih slučajeva od doista potvrđenih u Hrvatskoj te da su vrhunac broja novih slučajeva predvidjeli za 19. studeni, a stvarni je vrhunac bio 10. prosinca. Tada je zabilježeno 4620 slučajeva, a IMHE je za vrhunac jesenskog vala prognozirao iznad 6300 slučajeva u danu.

Ovdje međutim treba napomenuti i da testiranje u Hrvatskoj nije na jako visokoj razni i da broj obavljenih testova oscilira iz dana u dan.

Prema IMHE-u, Hrvatska je vrhunac trećeg vala epidemije prošla 8. travnja
Prijeđimo na trenutne procjene američkog instituta.

Prema njima, Hrvatska je vrhunac trećeg vala epidemije prošla 8. travnja. Tada smo, podsjetimo, imali 3217 slučajeva. IMHE je kao srednji scenarij (objavljuju i bolji i lošiji scenarij) prognozirao više od 5000 slučajeva.

Naravno, moguće je da će u stvarnosti vrhunac epidemije kasniti u odnosu na procjene IMHE-a, baš kao u prvom valu.

No ako su njihove prognoze i vremenski točne, broj novozaraženih u Hrvatskoj, ili barem udio novozaraženih među testiranima, upravo zbog nekonzistentnosti s testiranjima, trebao bi kontinuirano padati.

U lipnju bismo trebali imati tek nekoliko stotina slučajeva dnevno
Hrvatska bi, prema IMHE-u u prvoj polovici svibnja trebala pasti ispod 1000 novih slučajeva dnevno, no kako su prognozirane brojke američkog instituta u pravilu veće od onih koje na kraju budu potvrđene u Hrvatskoj, moguće je da padnemo ispod 1000 službeno potvrđenih slučajeva i ranije.

U lipnju bismo prema ovim prognozama trebali imati tek nekoliko stotina slučajeva dnevno, a 1. srpnja bismo, po srednjoj procjeni, trebali imati 69 slučaja dnevno. Do 1. kolovoza taj bi se broj trebao prepoloviti.

Vrhunac opterećenosti bolnica 22. travnja, a broja umrlih u prvim danima svibnja
Što se hospitalizacija tiče, ovdje nas vrhunac trećeg vala tek čeka.

Prema procjenama IMHE-a, vrhunac opterećenosti bolnica trebao bi biti 22. travnja. Međutim, 1. srpnja u bolnici se, kako navode, neće liječiti više od 128 osoba.

Što se tiče broja umrlih, ovdje američki institut očekuje vrhunac 2. svibnja, kada očekuje oko 60 umrlih dnevno. Broj umrlih tada bi, prema njihovim prognozama, trebao početi rapidno padati, a za desetak dana bi se prepolovio. (N1)

Posljednje objavljeno

Informatička pismenost, PR i marketing

OgPortal

Macron za inicijativu da cjepiva protiv covida-19 postanu svjetsko javno dobro

OgPortal

Plenković: “Ideja je da se rad nedjeljom zabrani, osim 16 nedjelja u godini”

OgPortal

Kandidat Domovinskog pokreta za župana na tiskovnu došao službenim autom gradske tvrtke! Novinarima rekao da je na godišnjem odmoru, iz Čistoće tvrde da – nije!

OgPortal

Novi kamion za SKG, vrijedan više od milijun kuna

OgPortal

Milanović iz Splita: Gospodi iz HDZ-a bi bilo dobro da prestanu lagati

OgPortal