Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

SAD: Policija ubila mladog crnca pokraj Minneapolisa, izbili prosvjedi

Prosvjedi protiv američke policije izbili su jučer u Minnesoti nakon što je policajac ustrijelio mladog crnca koji je zaustavljen u vozilu zbog prometnog prekršaja oko 16 kilometara od mjesta na kojem je ubijen George Floyd tijekom uhićenja u Minneapolisu prošlog svibnja.

Stotine bijesnih prosvjednika okupile su se ispred zgrade policijskog odjela Brooklyn Centra u nedjelju navečer. Policajci u zaštitnoj opremi ispaljivali su gumene metke, omamljujuće granate i puštali oblake kemijskih iritansa. Rođaci i guverner Minnesote Tim Walz muškarca kojeg je ubila policija identificirali su kao Dauntea Wrighta (20). Walz je u priopćenju naveo da nadgleda prosvjede u Brooklyn Centru, predgrađu Minneapolisa, “dok naša država oplakuje još jednog crnca kojemu je život oduzela policija.”

I proteklih dana prosvjedovalo se u Minneapolisu protiv policije. Suđenje Dereku Chauvinu, bivšem bijelom policajcu, ulazi u treći tjedan. Okružen je pregradama i vojnicima Nacionalne garde. Chauvin je osuđen za ubojstvo Georgea Floyda, 46-godišnjeg crnca, tijekom uhićenja prošlog svibnja. Videosnimka na kojoj mu kleči na vratu izazvala je globalne prosvjede protiv policijske brutalnosti.

Wrightova majka Katie Wright kazala je novinarima da ju je sin nazvao u nedjelju popodne. Rekao je da ga je policija zaustavila zato što je imao osvježivače zraka koji su visjeli na retrovizoru, što je ilegalno u Minnesoti. Mogla je čuti policiju kako govori njezinu sinu da izađe iz vozila, kazala je.

– Čula sam prepiranje i policajca kako govori ‘Daunte, nemoj bježati, rekla je kroz suze. Poziv se završio i ona je ponovno nazvala sina. Javila se njegova djevojka i rekla da je mrtav u vozačkom sjedalu.

U priopćenju policija Brooklyn Centra navodi da su policajci malo prije 14 sati zaustavili muškarca zbog prometnog prekršaja te utvrdili da je postojala otvorena tjeralica za njim. Dok ga je policija pokušavala uhititi, vratio se u auto. Jedan policajac ustrijelio je muškarca, koji nije bio identificiran u priopćenju. Muškarac se odvezao nekoliko ulica dalje prije nego što je udario drugi automobil i umro na mjestu događaja.

Policija kaže da su tjelesne kamere obojice policajaca snimale incident. Državni ured kriminalističke istrage istražuje pucnjavu. Ogranak Američke unije za građanske slobode u Minnesoti rekao je da bi slučaj trebala istražiti druga nezavisna agencija i zahtijevati trenutačno objavljivanje bilo kakvih videa koji postoje o pucnjavi. Skupina je kazala da je “duboko zabrinuta što je policija osvježivače zraka iskoristila kao izgovor za zaustavljanje, nešto što često radi kada je riječ o crncima.”

Blizu mjesta ubojstva prosvjednici su bijesno vikali na skupinu policajaca u zaštitnoj opremi koji su držali dugačke palice. Neki su prosvjednici na dva policijska automobila bacali kamenje i skakali po njima. Policajci su ispalili gumene metke i pogodili barem dvije osobe u gomili. Najmanje jedan muškarac krvario je iz glave, rekao je Reutersov očevidac prije nego što su prosvjednici otišli pred zgradu policije.

Pucnjava u nedjelju bila je “tragična”, rekao je gradonačelnik Brooklyn Centra Mike Elliott.

– Molimo prosvjednike da budu mirni i da se nad mirnim prosvjednicima ne provodi sila, naveo je u priopćenju. (hrt)