Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Uznemirujući video: Policajci u Mostaru mlatili su mladića jer je kršio mjere. Suspendirani su

Dvojica policijskih službenika odmah su udaljeni s dužnosti i pokrenuta je unutarnja istraga kojom će se istražiti svi aspekti ovakvog ponašanja te utvrditi postojanje elemenata kaznene odgovornosti.
MUP Hercegovačko-neretvanske županije najjače osuđuje brutalni ispad policijskih službenika 10. travnja. Ovaj njihov čin nema opravdanja. Radi se o klasičnom primjeru prekoračenja ovlasti i policijskog kodeksa zbog čega se mi duboko ispričavamo kao institucija cjelokupnoj javnosti, a posebno mladiću prema kojem se ovako postupalo, rekli su nam iz glasnogovorništva Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.
Dvojica policijskih službenika odmah su udaljeni s dužnosti, a istražit će se svi aspekti ovakvog ponašanja te utvrditi postojanje elemenata kaznene odgovornosti policijskih službenika.

– Početne informacije o događaju proslijedili smo nadležnom tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije – dodali su iz MUP-a te napomenuli kako za ljude s ovakvim ponašanjem nema mjesta među policijskim službenicima.


Neslužbeno doznajemo kako je zdravstveno stanje mladića stabilno.

Podsjećamo, portal Pogled.ba objavio je videosnimku policijske brutalnosti u Mostaru, koja je zgrozila Hercegovinu. Dva su policajca brutalno napala mladića koji je, kako je potvrdio u pismu redakciji, prekršio mjere zabrane kretanja, ali da nije zaslužio ovakav tretman. Kaže kako su ga nakon premlaćivanja pred ulazom u zgradu u kojoj stanuje, odveli u postaju nakon čega su ga, uz prekršajni nalog, pustili. No, tijekom noći mu je pozlilo pa je primljen u bolnicu gdje su mu konstatirane ozljede.

– Nakon premlaćivanja odvezen je u PU Mostar gdje mu napisana kazna za kršenje mjere policijskog sata i pušten je sam u pola noći da pješači doma bez medicinskog pregleda. Nakon što mu je pozlilo u domu, mladić se sam javio na Centar urgentne medicine SKB Mostar gdje su mu utvrđene ozlijede, navodi se u poruci upućenoj novinarima.

– Povodom snimke koja se sinoć pojavio na društvenim mrežama, a ne kojoj se vidi kako dvojica policijskih službenik zadaju više udaraca muškarcu koji je prekršio zabranu kretanja za vrijeme policijskog sata, najoštrije osuđujem neprimjereno postupanje i brutalno ponašanje policijskih službenika, priopćio je mostarski gradonačelnik Mario Kordić, tražeći ”žurno provođenja istrage i kažnjavanje dvojice policijskih službenika, koji su svojim nedoličnim postupanjem narušili ugled policije, te trenutnu suspenziju do okončanja cijelog ovog nemilog slučaja, a koji je izazvao uznemirenost i osudu građana”.

– Nasilni policajci udaljeni su s dužnosti i protiv njih je pokrenuta istraga, potvrdio je i Ljudevit Marić glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije. (24sata.hr)