Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Hitni sastanci u EMA-i nakon odgode isporuke cjepiva Johnson&Johnsona, oglasio se i HZJZ

I Europska komisija je od Johnson&Johnsona zatražila objašnjenje nakon odluke kompanije

Hrvatski zavod za javno zdravstvo oglasio se na svojim službenim stranicama nakon što je kompanija Johnson&Johnson objavila da privremeno obustavlja distribuciju svojeg cjepiva protiv koronavirusa u Europi, nakon što su se kod šestero pacijenata u SAD-u nakon cijepljenja pojavili krvni ugrušci, a jedna žena je pritom i preminula.

HZJZ je objavio priopćenje u kojem preporučuje nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca, ali spominju i cjepivo Johnson&Johnson. Napominju kako prve doze tog cjepiva još nisu stigle u Hrvatsku te da još nije počelo cijepljenje njime.

  • Europska agencija za lijekove, budući da upravo ovaj tjedan počinje distribucija J&J cjepiva u Europi, zatražila je hitan sastanak s predstavnicima te farmaceutske tvrtke, te će isti biti održan tijekom današnjeg dana, nakon čega će biti izdano priopćenje, pišu iz HZJZ-a u priopćenju koje u nastavku prenosimo u cijelosti.
  • Portugalska ministrica zdravstva, a nastavno na sastanak ministara zdravstva država članica EU nakon objave EMA-e o sigurnosti korištenja cjepiva AstraZeneca, poslala je pismo svim ministrima zdravstva s inicijativom za zajednički koordinirani pristup ograničavanju korištenja cjepiva na pojedine dobne ili spolne skupine stanovništva.

HZJZ je za koordinirani europski pristup, uz pažljivo praćenje i bez paničnih i ishitrenih regulatornih reakcija kakve su već napravile ogromnu štetu provedbi cijepljenja. Povjerenje za odobravanje cjepiva je dato Europskoj agenciji za lijekove, pa se treba, naravno uz oprez, pažljivo pratiti njihov rad i uvažavati donijeta mišljenja i preporuke.

U ovome trenutku EMA smatra da nema osnove za donošenje ograničenja cijepljenja cjepivom proizvođača AstraZeneca i da je uz mjere opreza koje se preporučuju za cijepljene osobe i zdravstveno osoblje potrebno prikupiti dodatne podatke koji će se pažljivo proučiti i u slučaju potvrde moguće povezanosti donijeti konkretnije preporuke, mjere ili ograničenja. HZJZ ostaje i dalje pri takvom stajalištu te preporučuje nastavak korištenja cjepiva AstraZeneca, dijeleći mišljenje EMA-a da koristi od cijepljenja značajno nadmašuju rizik od nuspojava.

Kod šestero pacijenata koji su u SAD-u cijepljeni cjepivom Johnson and Johnson pojavile su se poremećaji zgrušavanja krvi u roku od dva tjedna od cijepljenja, od čega je jedna osoba umrla, a jedna je u kritičnom stanju. Gotovo 7 milijuna osoba u SAD-u je primilo navedeno cjepivo, a oko 9 milijuna je izvezeno u druge zemlje. Zbog pojave ovih nuspojava FDA je izdala priopćenje u kojem se traži privremena suspenzija cijepljenja ovim cjepivom dok se situacija detaljno ne istraži.

Europska agencija za lijekove, budući da upravo ovaj tjedan počinje distribucija J&J cjepiva u Europi, zatražila je hitan sastanak s predstavnicima te farmaceutske tvrtke, te će isti biti održan tijekom današnjeg dana, nakon čega će biti izdano priopćenje.

Podsjećamo da prve doze J&J još nisu stigle u Hrvatsku i da nismo još počeli s cijepljenjem tim cjepivom, piše HZJZ u svojem priopćenju.

Europska komisija traži objašnjenje
Europska komisija je u utorak najavila da će tražiti objašnjenje od američke farmaceutske tvrtke Johnson&Johnson, koja je najavila da će odgoditi isporuku cjepiva u Europu.

J&J je objavio da će odgoditi isporuku cjepiva u Europu nakon što su američke zdravstvene agencije preporučile privremeni prekid cijepljenja protiv covida-19 njihovom cjepivom. Ta odluka je donesena nakon što se kod šest osoba razvio rijetki poremećaj, koji uključuje krvne ugruške.

Iz Europske komisije su poručili da su u “kontaktu s tom tvrtkom kako bi dobili objašnjenje za to odluku”.

Oglasila se i Svjetska zdravstvena organizacija
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na upit o rijetkim slučajevima zgrušavanja krvi kod pacijenata koji su primili cjepivo tvrtke Johnson & Johnson odgovorila je kako čeka procjene američkih i europskih regulatora, te da prati svjetske podatke.

„Pomno pratimo, čekamo izvješća Europske agencije za lijekove (EMA) i Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) te pratimo globalnu bazu podataka neželjenih pojava kako bi vidjeli ima li slučajeva i drugdje“, odgovorio je WHO agenciji Reutersu.

„Trebat će nešto malo vremena da provjerimo podatke“, dodaje se.
Hrvatska rezervirala 900.000 doza
Kompanija Johnson&Johnson objavila je u utorak kako će odgoditi uvođenje svog cjepiva protiv covida-19 u Europi te da pregledava slučajeve stvaranja krvnih ugrušaka nakon cijepljenja s europskim zdravstvenim tijelima.

“Sigurnost i dobrobit ljudi koji koriste naše proizvode naš su glavni prioritet”, rekao je Johnson & Johnson podsjetivši da je u Sjedinjenim Državama već primijenjeno više od 6,8 ​​milijuna doza njegovog cjepiva protiv covida otkako je odobreno krajem veljače.

Komisija je još jučer objavila da Johnson&Johnson počinje s isporukom cjepiva Europskoj uniji. Kompanija se obvezala da će do kraja lipnja isporučiti Europskoj uniji 55 milijuna doza, a u trećem tromjesječju dodatnih 120 milijuna doza.

Hrvatska je rezervirala 900.000 doza toga cjepiva. Prednost nad ostalim cjepivima mu je ta što je potrebna samo jedna doza.

Epidemiologinja: ‘Za sada ništa nije odgođeno’
Epidemiologinja HZJZ-a Diana Mayer gostovala je u RTL-u Danas gdje je potvrdila da u Hrvatsku sutra stiže 7000 doza cjepiva Johnson&Johnson te da za sada nije odgođeno cijepljenje.

“Sve ide po planu, doze su raspoređene po županijama i kada dobijemo odluku EMA-e krećemo s cijepljenjem”, rekla je Mayer i dodala kako tu odluku očekuju najkasnije do ponedjeljka.

Rekla je i kako je cjepivo Johnson&Johnson namijenjeno svima starijima od 18 godina.

“Hrvatska za sada razmatra sve nuspojave pristigle za sva cjepiva. Za sada, sukladno prema preporukama HALMED-a i EMA-e, svi stariji od 18 godina mogu se cijepiti, nema ograničenja”, rekla je o dodala kako se Pfizerovim cjepivom mogu cijepiti građani od 16 godina nadalje. (jutarnji.hr)