Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kritično u Brazilu: predsjednik i dalje odbija proglasiti lockdown

Francuska je najavila da će zabraniti letove iz Brazila i za Brazil kako bi spriječila širenje brazilskog soja koronavirusa. U toj latinoameričkoj zemlji stanje je kritično, a predsjednik Bolsonaro i dalje odbija proglasiti nacionalni lockdown.
Za grobare diljem Brazila dan je prekratak. Kako bi pokopali sve žrtve COVID-a, na najvećem brazilskom i latinoameričkom groblju sprovodi se održavaju i noću. Od početka pandemije u državi Sao Paulo od virusne pošasti preminule su 82 tisuće ljudi. U samom megalopolisu prošlotjedni prosjek umrlih zaustavio se na broju 808.

  • Vlada je na početku pandemije virus smatrala šalom i za to sada plaćamo cijenu. Mala prehlada pretvorila se u golemu zarazu, kaže Cleudimar da Silva, stanovnica Sao Paula.

Bolnice u najvećem i najbogatijem gradu u Brazilu na rubu su pucanja, mjesto na intenzivnoj njezi postalo je poput dobitka na lutriji. Nedostaje lijekova i medicinskog kisika. Na prvoj su liniji obrane i stomatolozi. Oralni kirurzi vode brigu o oralnoj higijeni intubiranih pacijenata.

  • Osiguravanje potpune skrbi za najteže oboljele podrazumijeva i brigu o njihovu oralnom zdravlju. Upravo su usta u ovoj pandemiji velik izazov za sve nas zbog mogućeg prijenosa infekcije, kaže oralni kirurg Denise Abranches.
    Medicinski tehničar Fernando Pinheiro i sam se zarazio na radnom mjestu. Proveo je na intenzivnoj deset dana. Nakon oporavka vratio se spašavanju života.
  • Teško je. Bojim se, mnogo je nesigurnosti, ali to je poziv koji sam odabrao i tu sam, poručuje.

Priče sa sretnim završetkom nakon disanja uz pomoć respiratora u brazilskoj su crnoj statistici postale – vijest.

  • Osjećam se kao da sam ponovno rođen, kao da sam uskrsnuo. Kada sam došao u bolnicu, bio sam mrtvo tijelo, kaže Jose dos Santos, pacijent izliječen od COVID-a.

Teško takva svjedočanstva dopiru do onih koji se vikendima okupljaju u noćnim klubovima Sao Paula. Policija sve češće upada na ilegalne koronapartyje. Vlasnici noćnih klubova, koji ne mare za restriktivne mjere i policijski sat od 8 navečer do 5 ujutro, plaćaju kazne i do 27 tisuća dolara…(hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Gotovo je! Dalibor Domitrović ponovo je na čelu grada Ogulina

OgPortal

U Gradskom vijeću bi trebalo biti  8 vijećnika SDP-a,  6 vijećnika HDZ-a i 1 iz DP-a

OgPortal

SDP-u najviše glasova i za Gradsko vijeće

OgPortal

Domitroviću pobjeda u prvom krugu?

OgPortal

Prvi neslužbeni rezultati s pojedinih biračkih mjesta

OgPortal

Birališta zatvorena – čekamo prve, neslužbene rezultate

OgPortal